Да ли је безбедно пити кафу након истека њеног рока трајања?
Уколико сте купили неколико килограма кафе коју редовно пијете више него што вам је потребно за месец дана, једноставно ћете је ставити у оставу и сачекати да вам затреба, зар не. Хмм, звучи логично али да ли сте икад размишљали о томе да ли кафа може да се поквари?
Прочитајте још: Гумене РУКАВИЦЕ су корисне, али и веома ОПАСНЕ ако их не ПРЕВРНЕТЕ
Имамо добре и лоше вести: Не, кафа не може да се поквари, на начин на који рецимо хлеб поплесни или банана полако крене да трули. Чак ни испијање кафе којој је истекао рок трајања неће вам донети стомачне проблеме, иако за њен добар укус у том случају нема гаранција. Међутим било кафа у зрну или самлевена, једном када је навлажи не може поново бити употребљена. Таква кафа може да се поквари, односно да се убуђа.
Споменули смо и лоше вести. Оне се огледају у губитку квалитета кафе. Кисеоник је непријатељ број један печених зрна кафе. Временом, излагање кафе у зрну или праху ваздуху учиниће да кафа изгуби свој укус и интензитет. Иако дакле технички гледано, зрна кафе се неће покварити у року од 3-4 недеље, млевену кафу је ипак најбоље попити у року од две недеље, од момента отварања.
Кафу треба држати у херметички затвореној посуди у што мањем додиру са кисеоником!
Прочитајте још: ЏЕЈМИ ОЛИВЕР открио је ТРИК СА ЛУКОМ који ће храни дати БОЉИ УКУС: Једноставно је и можете пробати већ данас
КАКО СПРЕЧИТИ КАФУ ДА СЕ ПОКВАРИ?
Одржавање свежине зрна кафе своди се на правилно складиштење. Ако кафу држите у њеном оригиналном паковању, побрините се да сте пре затварања кесице, избацили сав ваздух из ње. Свакако кафу је потребно држати даље од извора течности, топлоте и сунчеве светлости. Кафу у оригиналном паковању можете да држите у замрзивачу до момента када одлучите да је користите, док је фрижидер опција коју бисте требали да заобиђете јер је кафа познати упијач мириса.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ