Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"БАЛКАНСКИ ДОРУЧАК": Хит у свету који није за свакога (ВИДЕО)

Како је оброк који је за људе са Балкана само обичан избор доручка постао нови тренд на интернету, а шта је оно што некима код оваквог доручка посебно смета?

1728465869_shutterstock_2508424341.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Инспирисани састојцима и навикама у исхрани са Балкана, људи на друштвеним мрежама објављују видео снимке себе како једу хлеб, сир, суво месо, различите намазе за доручак (од кајмака до ајвара) и сирово поврће. 

Ако сте са Балкана, овај тренд вам је већ вероватно добро познат, али испоставља се да за многе представља новитет. "Балкански доручак", како је назван тренд, не захтева много времена за припрему, а чак није неопходно ни коришћење прибора. 

"Балкански доручак" подразумева тањир пун свежих намирница, као што су поврће које није термички обрађено, сир, сланина, хлеб. Неки су за ову комбинацију рекли да им је "прочистила организам", а многи инфлуенсери кажу да су пријатно изненађени, јер нису очекивали да ће их овакав доручак заситити. Кајгана, кувана јаја, суво месо и кобасице су још један неизоставан додатак овом оброку.

Овај једноставан, али хранљив спој који многи од нас конзумирају је заинтригирао кориснике друштвених мрежа са других делова света, а посебно Америке, када је у августу један ТикТок корисник објавио видео свог "балканског доручка".  

Друге верзије доручка могу укључивати кајгану или кувана јаја, суво месо и кобасице или намазе попут ајвара. Многи инфлуенсери који су пробали "балкански доручак" кажу да су пријатно изненађени, као и да нису очекивали да ће их сирове намирнице заситити.

 

Да ли је "балкански доручак" здрав

Уопштено говорећи, ово јесте здрав тренд. Разнолико поврће које је испуњено влакнима, витаминима, минералима и антиоксидансима је добар избор хране за почетак дана, а влакна у поврћу такође делују као пребиотик, који је користан за микробиом црева и опште здравље црева.

Паприка посебно садржи антиоксиданте капсантин, виолаксантин, лутеин и кверцетин, према нутриционистима за "Тудеј". Такође су добар извор витамина Ц , А и Е, као и калијума, који подржава контролу крвног притиска и здравље срца. Сиреви који се налазе у оброку такође садрже неке здраве хранљиве материје, попут протеина и калцијума. А хлеб, ако се прави од целих житарица, обезбеђује влакна, протеине и друге здраве хранљиве материје.

Добро је напоменути да је неке од састојака је боље јести умерено, попут меса и сира, јер садрже засићене масти и натријум које не треба конзумирати у претераним количинама. 

 

@rox_as

#stitch @robbsfilms i could eat like this everyday 🤤 #balkanbreakfast #balkan #breakfast #vegetales #meat

♬ original sound - Chester

Некима неочекивано не прија једна ствар

Иако је ово генерално прилично здрав оброк, неки инфлуенсери су својим пратиоцима нагласили да пажљиво конзумирају толико поврћа одједном, у случају да нису навикли на велике количине влакана. Како неки кажу, иако је доручак био укусан, после су имали проблеме са варењем и болове у стомаку. 

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas