Како лако да препознате које јаје је скувано, а које није?
У моментима када у рукама држите два јаја, али не можете да са сигурношћу знати које је скувано, а које сирово, јер у фрижидеру имате и једно и друго, потребан је трик да бисте их разазнали.
Овај трик је проверен и непогрешив, а веома је користан у кухињи. Како бисте га испробали, потребно вам је једно свеже и једно скувано јаје.
Прво завртите једно јаје на равној површини. Ако сте завртели кувано јаје, приметићете да се оно врти дуже.
Када завртите сирово јаје, поново на равној површини, оно ће се вртети много краће од куваног.
То је због тога што се у сировом јајету покрећу и беланце и жуманце, и тако скраћују време ротирања. Код куваног јајета текстура је тврда и не утиче на његово кретање.
На овај начин можете веома лако препознати које јаје је кувано и нема потребе да их разбијате да бисте то сазнали.
(Б92)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ