Туфахија значи "кувана јабука филована орасима", а код нас су стигле са турским освајачима.
Да ли је туфахија турско или арапско јело - питање је на које до данас не постоји поуздан одговор. Једно је сигурно - изузетно су укусне и здраве.
Прочитајте још: Ово ћете волети: ШУФНУДЛЕ са жалфијом на бутеру - прсте да полижете!
Састојци:
- 5 јабука
- 120 г ораха
- 40 г сувих кајсија
- 40 г сувог грожђа
- 2 поморанџе
- кашичица цимета
- 200 мл слатке павлаке
- екстракт ваниле
- 2 кашичице шећера
- мало путера
Припрема:
Суво грожђе, кајсије и половину ораха ситно исецкајте, помешајте са шећером, циметом, соком од једне поморанџе и две капи екстракта ваниле. Опраним јабукама исеците горњи део, оставите као поклопац, кашичицом издубите средину и нафилујте исецканим воћем.
Јабуке мало премажите путером, па их поређајте у посуду премазану путером и пеците у рерни на 200 степени око 40 минута. Умутите шлаг од слатке павлаке, додајте сок од друге поморанџе, остатак исецканих ораха и мало екстракта ваниле, па умутите.
Прочитајте још: Како да за ДЕСЕТ минута одрадите пун тренинг као позната МАНЕКЕНКА
Печене јабуке поспите шећером у праху и сервирајте са шлаг кремом.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ