Тајна коју вам ниједан кувар неће одати је да је све до зачина
Лесковачка мућкалица деценијама уназад је једна од омиљених јужњачких специјалитета. Ово сласно јело радо се наручује у кафани, а мало ко успе да га код куће направи исто тако.
Састојци:
1 кг свињског меса од врата, са масноћом
200 гр меснате свеже сланине
4 -5 главица крупног црног лука
10 печених, ољуштених и исецканих паприка
500 гр очишћеног парадајза, а може и флашираног из зимнице
2 главице белог лука
2 -3 суве паприке
по укусу соли, љуте папричице и вегете
1,5 дцл уља
Припрема:
Месо посути вегетом, исећи на дебље шницле, па на средње крупне коцке. Испећи на роштиљу, најбоље је ако се направе ражњићи, па месо после печења скините са штапића. Парчиће мозете обмотати сланином или сланину посебно испећи и касније додати у поврће. У међувремену исецкати ситно црни лук и утрљати у њега две кашике соли, како би изгубио љутину.
Динстати га на уљу док се сасвим не истопи, непрестано мешајући, уз додавање топле воде. Кад је лук упржен, додати сечене паприке и парадајз, и сецкани бели лук. Динстати док не испари течност. Додати месо, налити са мало воде и крчкати док се поврће не претвори у компактну масу. Зачинити, заљутити по укусу.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ