Свадбарски купус је традиционално јело коме ретко ко може да одоли.
Није тежак за припрему, а укус му је боговски и цела породица ће уживати.
Састојци:
2 кг киселог купуса
1/2 кг свињског меса од плећке
1/2 кг јунећег меса од бута
1/2 кг сувих, меснатих, ребара
1/2 кг суве, меснате, сланине
1 већа главица црног лука
4 већа чешња белог лука
1 пуна кашика масти
1 кашика алеве паприке
бибер у зрну
ловоров лист
вода
Припрема:
Свадбарски купус је пожељно кувати у земљаном лонцу. У недостатку земљаног лонца посуду у којој се кува купус, добро, повезати алу фолијом.
У мању посуду ставити маст да се растопи. На загрејану маст додати, ситно, исецкани црни лук, да се пропржи. Склонити са ватре и додати алеву паприку. Промешати.
Кисели купус исећи на крупне комаде. Земљани лонац добро премазати машћу. На дно лонца ставити већи лист купуса и почети са ређањем састојака. Ред купуса - ред пропрженог лука са алевом паприком - ред меса... Додати по неко зрно бибера, бели лук и ловоров лист. Наставити ређање док се не потроше сви састојци и завршити купусом. Задњи ред купуса прекрити са већим листом купуса.
Сложени купус налити топлом водом, до две трећине лонца. Поклопити и на средњој температури пустити да проври. Затим смањити температуру да јело, сасвим, полако ври. Кувати четири сата. Ако је потребно јело посолити, биљним зачином, по укусу.
(Блиц)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ