Скувајте за ручак грашак са месом, баш као што су некада спремале наше маме и баке.
Доносимо вам супер укусни рецепт који морате пробати.
Састојци:
500 г грашка
500 г свињског меса (може и пилетина)
1 црни лук
1 празилк (по жељи)
1 шаргарепа
1 кромпир
3 чена белог лука
1 кесица инстант крем чорбе од грашка
суви биљни зачин, бибер
1 кашичица слатке млевене паприке
мало мирођије
2 кашике кечапа
1 кашичица сувог влашца (по жељи)
Припрема:
Лук и празилук пропржити на уљу, па додати месо исецкано на коцкице. Зачинити са сувим биљним зачином, бибером и слатком млевеном паприком. Ако желите можете да додате и туцану љуту паприку и влашац. Када се месо мало упржило, додајте ситно сецкан кромпир, шаргарепу и бели лук. Промешајте, па додајте грашак и опет промешајте. Додајте мало мирођије, мало кечапа и налијте са водом. Поклопите и кувајте на тихој ватри. Направите супу са топлом водом и додајте мало мирођије, па и њу налијте у грашак. Кувајте неких 30-45 минута (процените сами).
Најбоље цаке за кување грашка:
Грашак се спорије кува у сланој води, па је боље да га посолите пред крај или када је готов.
Након што проври, додајте у грашак неколико кашика уља, то ће убрзати процес кувања.
10-15 минута након кључања, додајте око пола кашичице соде на свака 2 л воде. Тако ће грашак постати мекан, само након 5 минута, али будите пажљиви, пошто ако додате више соде, можете покварити укус јела.
Грашак кувајте у шерпи са дебелим дном како не би изгорео, а вода треба да покрије грашак око 1 цм. Кувајте на тихој ватри.
(Still)