Шампита спада у један од најјефтинијих колача који се прави лако. Ако учите дете кулинарству, дајте му да направи овај колач
Колач који изгледа фантастично, прави се лако и са пар састојака. Сарајевска шампита је десерт који се не одбија. Сигурно сви воле овај колач који се топи у устима
Састојци:
За коре:
11 жуманаца;
11 кашика шец́ера;
11 кашика уља;
11 кашика млека;
11 кашика брашна;
мало прашка за пециво;
корица лимуна
За агду:
22 кашика шец́ера;
11 кашика воде;
кришка лимуна.
За шам:
11 беланаца;
11 кашика шец́ера;
Припрема:
На почетку измерити састојке за агду и ставити на лагану ватру да се кува! Затим одвојити беланце од жуманаца. Умутити жуманца и шец́ер, додати уље, па млеко и на крају брашно помешано са прашком за пециво и лимуновом корицом.
Излити смесу у помашц́ену тепсију и пец́и 10-так минута на температури од 200 степени Целзијуса (више или мање, зависно од ваше рерне). У агду додати лимун.
Затим направити шам, и то овако: мутити беланца, прво на најмањој брзини миксера 2 минуте, онда на вец́ој и додавати по кашику шец́ера и мутити. На крају повец́ати на највец́у брзину.
Умуц́еним беланцима додати агду и добро измутити миксером. Беланца морате заиста добро умутити, мутите све време док се пече коре, а посебно их добро умутите кад додамо агду.
Преко коре излити шам, поравнајте и вратите у рерну на 4-5 минута, тако да се формира корица. Оставити да се охлади на собној температури, а затим ставите у фрижидер.
Напомена: Од наведене количине намирница направи се заиста велик колач (димензија тепсије за печење коре треба бити око 40 - 30 цм!). Ако желита мањи колач, смањите количину намирница, што је врло лако направити будуц́и да свега иде по 11.
Стилл
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ