Ако славите славу, на трепзи су обавезни вино, свећа, славски колач и жито.
Свака домаћица се труди да јој славски колач испадне што лепше, а ни украси нису захтевни за припрему, ако следите све кораке. Сваки украс има посебно значење, али ми предлажемо да направите славски колач на мало другачији начин. Исто је у питању свечана погача, која ће изгледом и укусом одушевити све.
Састојци:
- 1 коцка свежег квасца
- 500 мл млека
- 2-3 кашике јогурта
- 4 јајета
- 1 кашика соли
- 1 кашика шец́ера
- 50 мл уља
- 1 кашика сирц́ета
- 100 г путера
- око 1 кг брашна
Рецепт за мрсни славски колач за Светог Јована:
Умесите тесто
У посуду сипајте топло млеко и шећер, па издробите квасац. Оставите да нарасте неких 10 минута, па када се активира сипајте јогурт, 2 јајета и 2 беланцета, уље и сирће. Лепо сједините, па додајте просејано брашно са прашком за пециво. Умесите тесто, па покријте провидном фолијом и оставите да надође неких 2 сата.
Обликујте славски колач
Поделите тесто на 3 једнака дела. Сваки део развуците, премажите истопљеним путером и ређајте једно преко другог. И последње тесто премажите путером. Затим исеците ивице, па уролајте. Исеците крајеве ролата, па спојите ивице да добијете круг са рупом у средини. Пресеците на 4 места, па исеците мале траке. Сваку другу савијте ка унутра. Крајеве ролата које сте исекли ставите у средину.
Пеците славски колач
Пребаците у тепсију обложену пек папиром. Покријте провдиом фолијом и оставите да одстоји још пола сата, а затим премажите умућеним жуманцима. Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 40-50 минута. Славски колач премажите истопљеним путером.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ