Да ли сте пробали панфорте
Потребно је:
- 80 г брашна
- 150 г шећера
- -150 г меда
- 200 г сувих смокава
- 100 г печених лешника
- 125 г бланшираних бадема
- 100 г црне чоколаде
- кора једне поморанџе
- 1/3 кашичице мускатног ораха
- 1/3 кашичице млевеног ђумбира
- 1/3 кашичице цимета
За посипање:
- какао или шећер у праху
Поморанџу оперите, кору огулите, па је исецкајте. Смокве очистите од петељки и исецкајте. У већи суд ставите брашно, додајте мускатни орашчић, ђумбир и цимет, па промешајте. Потом додајте целе лешнике и бадеме, исецкану чоколаду, смокве и уситњену кору поморанџе. Поново промешајте. У мањој шерпи отопите шећер са медом, мешајући док не проври. Кувајте без мешања још пет минута, а онда добијеним карамелом прелијте припремљену мешавину. Брзо промешајте да се чоколада отопи, и што пре излијте у плех пречника 20 цм, који сте обложили пек-папиром и премазали путером. Поравнајте смесу науљеном кашиком и пеците колач 30-35 минута, на 160 степени. Печен колач оставите да се прохлади, па поспите шећером у праху или какао прахом. Преврните на тацну, па поспите и другу страну, ако и бочни део. Покријте колач провидном фолијом и ставите у фрижидер да се охлади.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ