Крофне могу да буду и посне
Крофне нас подсећају на детињство, када су нас баке дочекивале са топлим и слатким пецивом које је мирисало већ са улазних врата.Данас домаћице углавном избегавају да их праве, јер мисле да је припрема компликована, али ако се испрате кораци лако можете и ви да их спремите. Најтежи део посла је да се умеси тесто, али помоћу овог рецепта гарантовано успевају. Како је у току Ускршњи пост засладите се посним крофнама које су мекане као душа, а захваљујући додацима као што су ванилин шећер и поморанџа цела кућа ће вам мирисати.
Састојци:
- 200 мл млаке воде
- 10 г сувог квасца
- 2 касике шећера
- 200 мл киселе воде
- 150 мл уља
- 600 г брасна
- 1 кашичица соли
- 2 кесице ванилин шећера
- нарендана корица поморанџе
Припрема:
У посуду сипајте воду, квасац, шећер и кашику брашна. Промешајте и оставите 10 минута да се квасац активира. Затим додајте киселу воду, уље, ванилин шећер, рендану корицу поморанџе, пола количине брашна и со. Сједините, па додајте преостало брашно и умесите тесто. Покријте и оставите на топлом да надође неких пола сата. Затим кратко премесите тесто на побрашњеној површини, а онда чашом или округлим калупом вадите облике. Покријте их крпом и оставите још 10 минута. Затим спуштајте крофне у врело уље, прво иде страна која је била окренута на горе. Смањите ватру и пржите док не добију лепу златну боју.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ