На славској трпези, нарочито када је слава мрсна, у 99 одсто случајева налази се сарма.
Међутим, како су године, деценије и векови пролазили одразили су се на специјалитете који се сервирају за госте.
Омиљено јело од пиринча на Балкану јесте пилав. У време османске владавине, то је било јело које није коришћено у свакодневној исхрани. Постојало је више врста пилава, у зависности од намирница које су се додавале при његовој припреми. Пилав је у Србији некада, поред сарме, био и омиљено славско јело.
Дакле, пилав је био главна звезда трпезе поред сарме.
Рецепт за пилав
Пиле очистите, оперите га и исеците на комаде, па месо ставите у хладну посољену воду. Додајте очишћено и исечено поврће и кувајте као супу. На уљу пропржите исецкан црни и бели лук, додајте пиринач и зачините сољу и бибером. Пржите пиринач са луком повремено наливајући супом. Када је пиринач скоро готов, преспите га у посуду за печење, а преко поређајте комаде куване пилетине и поврћа. Прелијте супом да огрезне, па ставите у рерну загрејану на 220 степени. Пеците двадесетак минута да пиринач добије златасту боју. Ако желите, пиринач можете да зачините и шафраном.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ