Комплет лепиња је проглашена за најбољи доручак на свету од стране гастрономског сајта Тасте Атлас
Комплет лепиња се прави овако:
Припрема:
1. Претоп
Претоп или моча се сматра најбитинијим састојком комплет лепиње. Можете га добити тако што ћете покупити маст после печења јагњетине и прасета. Ту маст помешајте и оставите је да се охлади. Што се претоп буде више хладио, приметићете да се маст одваја нагоре, а да желатин, тамно мрке боје, остаје на дну.
2. Комплет лепиња
Пре свега лепиња, коју сте наменили за овај специјалитет треба да има облик посуде, дакле да јој доњи део буде шупаљ и да је окружен бочним странама, а горњи да буде нека врста поклопца. Дно лепиње премажите кајмаком, умутите јаје и прелијте га преко кајмака.
Овако нафиловану лепињу ставите у загрејану рерну или пећницу. Пеците је око 10 минута.
Горњи део лепиње, поклопац, ставите да се загреје напосредно пред извлачење доњег дела лепиње из шпорета.
Када лепиња буде готова, извадите је из пећнице или шпорета и прелијте је загрејаним претопом.
Служите је уз јогурт или кисело млеко.
Комплет лепиња се једе прстима и то тако што се прво једе поклопац који се иситни у парчиће, и такав умаче у средину. Затим се једу спољне стране и тек на крају средина.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ