Испробајте проверен рецепт који се може комбиновати са разним надевима
Новопазарске мантије, традиција је дефинитивно победник. Могу да се комбинују са разним надевима. Ја их обожавам и са сиром, овог пута сам их спремао у изворном облику.
Новопазарске мантије - састојци за тесто:
700г брашна
1 супена кашика соли
2 супене кашике уља
350мл воде
Новопазарске мантије - састојци за надев:
650г млевене јунетине
70мл хладне воде
50мл уља
400г сецканог црног лука
Пола кашике соли
бибер по укусу
Новопазарске мантије - прелив за јуфкице:
130г путера
60мл уља
Новопазарске мантије - припрема:
У брашно додати со, уље и млаку воду, па замесити тесто. Тесто ставити у науљену посуду, а преко пвц фолију и оставите да одстоји пола сата. За то време спремите надев и спремите прелив.
У већу посуду ставите ситно сецкан лук, посолите, побиберите, па додајте месо, уље и воду и добро умесите смесу да буде компактна. Затим на тихој ватри отопите путер у који сте додали уље.
Тесто поделите на лоптице једнаке величине (око 70 г) па оставити да одстоје 15-так минута.. Затим сваку развуците оклагијом у облику круга пречника 20 цм. Растањите кругове тако што ћете пребацивати са длана на длан.
Истањену јуфку премажите масноћом и сваку следећу ређајте на ту, такође премазујући масноћом. Треба да сложите 10 јуфки и да повремено растањите. Када сложите свих 10 растањите их у квадратни облик. Странице нека буду дужине 30 до 35 цм. Развучену јуфку изрежите на квадратиће 4x4 цм. Све коцкице поново премажите масноћом.
Пуните их месом и затварајте тако што ћете сваку страницу развући, па преклопити (погледајте у видеу). Ређајте у тепсију коју сте намазали са мало масноће и на крају опет премажите мантије масноћом, али не претерујте. Пре печења очистите ивице тепсије од масноће, да мантије не би покупиле мирис загореле масноће. Пеците у загрејаној рерни на 270°Ц неких 20 минута. Када мантије добро порумене прекријте их пек папиром и пеците још 15 минута.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ