Последњих година прва јутрања кафа има бројне варијанте, а све више је оних који прате нове трендове
Раније су саветовали да у шољу јутарње кафе додате мало бутера или кокосовог уља, како бисте се напунили енергијом за остатак дана. Ипак, никако није паметно да оброк мењате напитком, без озбзира на калоричност.
У сваком случају, један од трендова, који је актуелан последњих година је превазишао све. Наиме, уместо бутера и кокосовог уља сада предлажу да у кафу убаците сирово јаје. Ова пракса већ увелико је присутна у Бугарској, Скандинавији и Вијетнаму, а све је популарнија међу тркачима и спортистима широм света.
Многи људи већ пију кафу пре тренинга, како би имали више енергије за напор који их очекује. Али, да ли смо стварно толико заузети да не можемо нормално да доручкујемо, него морамо да додајемо храну у кафу?
Да ли је уопште безбедно ставити сирово јаје у кафу?
Наиме, топлота кафе је након кувања око 93 степена Целзијуса, што је довољно да се јаје скува (за то је потребно да буде виша од 70 степени Целзијуса).
Дакле, ако то урадите како треба вероватно се нећете заразити салмонелом. Дакле, ако бисте евентуално волели да пробате овај необични „специјалитет“, знајте да у томе нема ништа лоше. Јаја су пуна протеина, а ни кафа у умереним количинама неће да вам штети.
Али, протеин би требало да се уноси после тренинга, како би се тело брже опоравило, а кафа није препоручљива након вежбања јер тело треба да се одмори и опорави, а не да се изнова стимулише.
Нутриционисти предлажу да кофеин уносите пре вежбања, а око 30 минута после јутарњег тренинга је препоручљиво да поједете здрав доручак који садржи протеин, попут јаја, и неку врсту сложених угљених хидрата.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ