Мафини су увек одлично решење за слаткиш
Потребно је:
- 115 г путера
- шоља шећера
- 1/2 кашичице соли
- јаје
- 2 беланца
- 1/2 шоље исецканих јагода
- 350 г брашна
- 1,5 кашичица прашка за пециво
- 1/4 кашичице соде бикарбоне
- 1 кашичица екстракта ваниле
- 1/3 шоље млаћенице
- 1/4 шоље павлаке или грчког јогурта
За фил:
- 250 г путера
- 550 г шећера у праху
- кашичица екстракта ваниле
- 1/2 кашичице соли
- 1/3 шоље пиреа од јагода
За пире од јагоде:
- 1 кг јагода
- 170 г шећера
- кора од 1/2 лимуна
- кашика лимуновог сока
- прстохват соли
Помешајте млаћеницу, јаје, беланца, уље, шећер, екстракт од ваниле, грчки јогурт или павлаку и лепо сједините. Додајте путер и добро умутите. У другој посуди помешајте брашно, соду бикарбону, со и прашак за пециво. Мокрим састојцима постепено додајте суве и мутите док се смеса добро не уједначи. Додајте сецкане јагоде и лагано промешајте. Сипајте тесто у калуп за мафине у који сте ставили и папирне корпице и пеците у загрејаној рерни на 180 степени, 20-25 минута.
Направите пире од јагода, тако што ћете ситно сецкано воће умутити у блендеру. Ставите затим у шерпу, додајте остале састојке и кувајте на лаганој температури док не прокључа. Смањите температуру и кувајте још 15-20 минута. Повремено мешајте како не би загорело. Охладите и користите по потреби. Пире чувајте у фрижидеру максимално три дана, а можете га ставити и у замрзивач јер ћете направити већу количину.
Добро умутите путер собне температуре са шећером у праху, ванилом и пиреом од јагода. Шприц за колаче напуните кремом, направите мало удубљење у тесту, ставите сецкане јагоде и филујте. Мафине украсите свежим јагодама.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ