Ово је посни колач у којем могу да уживају и они који посте на води
Мекана текстура и богат укус су карактеристике овог колача, а најбоље од свега је што се спрема брзо.
Састојци:
- 500 г брашна
- 1 кашичица прашка за пециво
- 1 кашичица соде бикарбоне
- 100 г шећера
- 200 г сецканих ораха
- 200 г урми
- 200 г сувог грожђа
- 5 кашика џема од кајсије
- 1 поморанџа (сок)
- 1 кашичица цимета
- 500 мл млаке воде
- 4 кашике џема од кајсије
Припрема:
Суво грожђе уваљајте у брашно, протресите кроз прсте да отпадне вишак брашна. Урмама извадите коштице, исецкајте их, уваљајте их у брашно, протресите међу прстима и одложите са стране. Исецкајте орахе.
Помешајте просејано брашно са прашком за пециво и сода бикарбоном, шећер, сецкане орахе, урме, суво грожђе и цимет. Додајте сок од поморанџе и џем од кајсија који сте помешали са 100 мл млаке воде. Мало по мало додајте остатак млаке воде уз мешање варјачом. Плех обложите папиром за печење и сипајте смесу.
Пеците око 30 минута у рерни загрејаној на 180 степени. Извадите колач из рерне и премажите га џемом који сте помешали са 50 мл млаке воде па га вратите у рерну на још 10 минута. По жељи печен колач поспите шећером у праху или млевеним орасима.
(Блиц)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ