Рецепт за овај колач је настао оног тренутка када су домаћици после компликоване торте остала беланца...
Овај колач се прави изузетно једноставно, а садршено се слаже уз кафу и чај. Није превише сладак, а пошто не садржи брашно (иако може да се дода) колач није тежак и прија као доручак.
Прочитајте још: Нешто ПОТПУНО другачије: САРМЕ са ШНИЦЛАМА и першуном (ФОТО)
Састојци:
- 4 беланца
- 4 равне кашике шећера
- 4 кашике млевених ораха
- 1 кашика брашна (по жељи)
- 1 крушка (може и јабука)
- шака сувог грожђа, брусница, кајсија
- шака ораха, лешника или бадема
Прочитајте још: Доручкујте као на бечком двору: ЦАРСКЕ мрвице су КРАЉЕВСКО уживање! (ФОТО)
Припрема:
Прво се на ситне коцкице исецка суво воће. Крушка се ољушти и исецка на коцкице. Ораси се исецкају грубље, на величину крушке и сувог воћа.
Крушка ће дати сочност колачу, а ораси укус.
Беланца се добро улупају и дода се шећер. Када се направи густ шлаг додају се млевени ораси и смеса се меша варјачом. Додају се сецкани ораси и суво воће.
Уз кафу или свеже воће Фото: А. М.
Пек папиром се обложи плех и у њега сипа колач. Треба бирати плех који има занимљив облик, најбоље округао или у облику штрудле. Рерна се претходно загреје на 180 степени и убаци плех са колачем.
Прочитајте још: ТРАДИЦИЈА: Зашто у недељу увече не би пробали КРОМПИР у ЧАКШИРАМА?
Колач је готов када добије румену боју. Проверите чачакалицом да ли је добро испечена и средина, па ако није колач покријте папиром и оставите га још 150-15 минута у рерни.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ