Погача је неизоставни део славске трпезе
Слављење славе је јединствен религијски обичај којим породица поштује не само свеца и Цркву, него и своје претке. Оно што је заједничко свим Србима који славе славу су жито, славски колач, свећа и вино. Славски колач представља врхунац умећа сваке домаћице, а прави се вече уочи славе. Када се умеси погача, на ред долази прављење украса који симболизују срећу и благостање и чија је припрема једноставна.Украси за славски колач се праве од посебног посног теста без млека, квасца и јаја.
Сам славски колач је симбол тела Исуса Христа, а вино којим се колач прелива представља његову крв. Зато се на средини колача, као и на четири места по ободу, ставља печат са словима ИС ХС НИ КА (на ћирилици) што је грчка скраћеница од “Исус Христ побеђује“. За утискивање овога знака користи се дрвени печат који се купује у цркви, али се у пракси обично наслеђује с колена на колено. Украшава се орнаментима по жељи домаћице, а сваки симбол има своје значење. Украси на славском колачу требају да буду светлији, а то ћете добити ако у тесто додате више соли. Обичај везан за славски колач подразумева то да га укућани ломе тачно у подне.
Ако се деси да украси на славском колачу загоре, спасићете их тако што размутите брашно у води и премажете украсе који ће побелети када се осуше. Уколико желите да истакнете неки детаљ на колачу, премажите га размућеним јајетом.
Састојци:
- 200 г брашна
- 3 кашичице соли
- 110-120 мл топле воде
Како се праве украси за славски колач - рецепт:
У посуди добро сједините брашно, со и воду. Добијену смесу за украсе покријте провидном фолијом, па оставите да одстоји неких пар минута. Направите украсе за славски колач, па их ређајте на погачу. Украси се стављају на славски колач када је погача скоро готова. Када поређате украсе, вратите славски колач да се запече. У наставку текста прочитајте како се праве украси за славски колач и шта представљају:
Клас жита
Да бисте добили богат клас жита као украс на славском колачу потребно је прво да направите од теста ваљак, дужине и дебљине као мали прст. Након тога узмите ваљак у руку и оштрим маказама наизменично плитко засеците тесто како би се добиле шаре које асоцирају на клас жита. Клас жита означава родну годину.
Птица
За прављење птице као украса је такође потребно да се направи ваљак од теста, око 15 цм дужине и да се затим пажљиво завеже у чвор. Горњи део обликујте као врат, главу и кљун птице, а доњи део притисните прстом да бисте спљоштили тесто и затим направите реп. Реп можете исећи ножем, маказама или једноставно шарати виљушком. Птица означава здравље, весеље и мир у кући.
Цвет (кала и ружа)
Славски колач можете украсити различитим цветовима. Ако сте се одлучили за кале, онда поклопцем од флаше (малом модлом) вадите кругове од теста, премажите их са мало воде при дну, затим то стисните и тако ћете добити мале кале. Њих можете спајати и правити већи цвет.
Уколико желите руже, такође је потребно да модлом обликујете кругове, али прво обликујте комад теста у облик сузе и на њега ређајте кружиће тако што ћете их преклапати и лепити са водом. Цвеће означава лепоту и чистоћу душе и тела.
Грозд
Ако желите да украсите славски колач гроздом, потребно је да направите два ваљка од теста. Један дужине око 15 цм и 2 мм дебљине, а други исте те дебљине, али око 2 цм дужине. Затим направите око 15-ак куглица (већих и мањих) да би грозд био богат. На дужи ваљак, са обе стране помоћу мало воде, залепите по 4 веће куглице, али оставите део ваљка да остане за петељку. На њих затим додајте са једне стране краћи ваљак и на њега и около ређајте мање куглице. На крају уврните мало крај који је остао да вири, да би се добио утисак петељке. Грожђе, у виноградарским крајевима, означава берићетну годину са много вина.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ