Султанов ужитак или Хунгар бегенди , оброк у коме ћете уживати
![1661766143_gulas-.jpg](/cache/images/1/6/2/3/8/162385aae1728502ece25eb4f498edc96863c216.jpg)
Припрема се од јагњећег бута, а можете га спремити и неколико дана раније или заледити. Служи се у бешамел сосу и преливу од патлиџана.
Прочитајте још: Обична креда може значајно да нам олакша живот: Решите се проблема који нервира многе домаћице
Састојци:
700 г јагњетине исецкане на коцке
400 г исецканог парадајза на коцкице
250 мл месног бујона
1 мања паприка
1 лук
2-3 чешња белог лука
1 кашика концентрата парадајза
1 кашичица млевеног тамијана
1 кашичица сушеног оригана
со и бибер по жељи
уље за динстање
Умак од патлиџана:
1,5 кг патлиџана
300 мл млека
45 г наренданог тврдог сира
3 кашике путера
3 кашике брашна
со и биберпо жељи
Припрема турског гулаша:
Комадиће јагњетине зачините са сољу и бибером. Лук насецкајте на мање комаде, као и паприку. исецкајте на ситно и бели лук. У великом лонцу с поклопцем загрејте мало уља, па на њему продинстајте лук док не омекша. Додајте комадиће јагњетине и пропржите их док не добију златно-смеђу боју са свих страна.
Додајте исецкану паприку и бели лук, па кратко продинстајте. Додајте концентрат парадајза, добро промешајте и продинстајте све заједно око један минут. Додајте свеже исецкан парадајз, тамијан и оригано. Промешајте и кувајте око један минут, па све заједно полијте с месним бујоном.
Када текућина уври, смањите температуру на лагано, поклопите лонац и пустите да се гулаш кува око сат времена, односно док месо не омекша. За то време припремите патлиџан за сос. Ако на располагању имате роштиљ, патлиџане с кором ставите на грил и добро препеците са свих страна.
Ако немате на располагању роштиљ, пробушите кору патлиџана ножем и ставите да се пече у претходно загрејану рерну на 220 степени око четрдесетак минута док не омекша. Охладите патлиџан до краја, исеците га на пола и извадите мекану унутрашњост. Виљушком га претворите у пире.
Направите бешамел сос: растопите путер на умереној температури и додајте брашно. Мешајте све заједно пар минута, а потом почните постепено уливати загррејано млеко. Мешајте смесу на ватри неколико минута док се не решите свих евентуалних грудвица, а сос не почне да се згрушњава.
Прочитајте још: БОРАНИЈА СА ПАВЛАКОМ У РЕРНИ: Сјајна идеја за ручак по рецепту из БАКИНЕ кухиње (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Уклоните бешамел с ватре и умешајте нарендани сир. Кад се сир растопи, све лагано посолите и побиберите на крају додајте пире од печеног патлиџана.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ