Чувена "павлова торта" прави се једноставно и не се користи се брашно.
Ова торта је направљена у част чувене руске примабалерини Ане Павловне, јер она није јела бело брашно и строго је водила рачуна о линији. Највећа предност овог слаткиша је што се кора прави лако, а украшава сезонским воћем.
Прочитајте још: Овај колач се прави за 7 минута и кошта 70 динара (Фото/Видео)
Састојци:
- 3 јајета
- 350 грама шећера
- кашика сирћета
- сезонско воће
- 80-100 грама бутера
- 50 грама беле чоколаде (по жељи)
- ванил шећер
- слатка павлака
Припрема:
Кора се прави од три беланцета и 100 грама шећера по беланцету. Од беланцета и кристал шећера се направи густ шлаг. Да би добио сјајну боју дода се кашика сирћета.
Да би кора била бела дода се кашика сирћета.
Када је шлаг довољно чврст, сипа се у плех са папиром за печење и стави се у рерну која се претходно укључи на најјаче. Чим се убаци беланце у рерну истог тренутка се смањи на 100 степени и - заборави! Кора се пече најмање сат, а најбоље два сата.
Кора се убаци у рерну загрејану на 100 степени и буквално заборави!
Пошто овај рецепт има безброј варијанти према једној се кора прави од прах-шећера јер је пријатнији за јело. Међутим, шлаг није довољно чврст и не може да задржи чувени округли облик. Неки кори додају млевене бадеме (кашика по беланцету), али се тада не добија лепа бела боја коре која је симбол балерине.
Неко кору прави са прах шећером, али тада није довољно чврста.
Од три жуманцета, 80 грама бутера, ванил шећера и кашике кристал шећера се направи крем. Неко додаје и белу чоколаду, али тада је крем мало слађи. Меша се док се све не сједини у леп крем. Стави се у фрижидер да се охлади, да би се лакше размазао по кори, у супротном би се разлио.
Шлаг увек правите од слатке павлаке, не из кесице!
Када је кора дефинитивно печена, а провери се тако што се руком притисне површина, па уколико "не упадне" готова је, извади се из рерне. Кора мора добро да се охлади. Од слатке павлаке се направи шлаг. Никада не правите шлаг из кесице, јер је превише сладак, као и сама торта.
Прочитајте још: Руси нису познати по слаткишима, али овај КОЛАЧ морате пробати
Када се кора охлади прво се површина намаже кремом од жуманца, прекрије шлагом од павлаке и одозго се ређа сезонско воће.
Најлепша је са јагодама, али може било које воће.
Павлова торта је најлепша са јагодама, али они који не воле превише слатке торте треба да искористе сезону вишања и украсе се марелама, јер ће сладак укус коре ублажити киселина овог воћа. Торта моће да се једе и са кивијем, бресквама, малинама... Додаје и листиће свеже нане, јер се фантастично слажу са кремом од жуманца.