Омиљено јело Енглеза налази се на њиховој трпези недељом и за празнике.
Потребно је:
- 700 г филеа лососа
- 2 паковања лиснатог теста
- 200 г спанаћа
- 2-3 кашике сенфа
- 2 празилука
- јаје
- 1/2 везе мирођије
- 1/2 везе першуна
- 100 мл павлаке за кување
- 50 г путера
- со, бибер
- уље
Прочитајте још: Торта павлова може да се направи и као "павловчица" (РЕЦЕПТ)
Припрема:
Исеците филе лососа на једнаке комаде. Празилук ситно исецкајте и динстајте на загрејаном уљу. Мирођију и першун ситно исеците, ставите их у посуду, па им додајте путер, да се смеса згусне, и посолите. Када празилук омекша, додајте павлаку за кување и оставите сос да се кува на тихој ватри неколико минута. Бланширајте спанаћ у посољеној води 30 секунди. Спремите чинију са леденом водом, где ћете пребацити спанаћ, па га ту убаците на 20-30 секунди, како бисте зауставили процес кувања и оставили га свежим. Затим га исецкајте. Лиснатно тесто премажите сенфом. Посолите филе лососа и побиберите.
Прочитајте још: Предлог за романтичну вечеру: Чоколадни мус је "лек за душу" (РЕЦЕПТ)
По средини лиснатог теста распоредите 1/3 бланшираног спанаћа. Преко ставите једно парче лососа, премажите га сенфом, покријте спанаћем и ставите други комад лососа. На крају ставите преостали спанаћ. Крајеве теста спојите преко, тако да добијете ролат. Притисните их, да се све добро залепи. Окрените тесто са спојеним крајевима надоле, како се ролат не би отворио током печења. Премажите јајетом па пеците у рерни, претходно загрејаној на 200 степени, отприлике 20 минута.