На северу Србије су позантије као гомбоце, а рецепт се преноси с генрације на генерацију.
Кнедле са шљивама су омиљено летње јело за које многе домаћице погрешно мисле да се тешко прави. Довољно је 20 минута и набавити квалитетне састојке.
Прочитајте још: Овом питом ћете СВЕКРВУ оставити БЕЗ РЕЧИ, а ТАЈНА је у декорацији (ФОТО)
Састојци:
- 18 шљива
- 3 кромпира
- 2 жуманцета
- 200 брашна
- со, шећер
- презле
- уље
Припрема:
Шљиве се оперу и из њих се извади коштица тако да се не поцепају скроз на пола.
Тесто може да се направи миксером, али су пасирка и руке сасвим довољни!
Кромпир се ољушти, исече на коцкице и скува, па направи пире. неке жене користе миксер, али то може да се уради пасирком. У згњечен кромпир се додају со и жуманца, па када се добро помеша додаје се брашно. Брашно се сипа све док тесто не престане да се лепи и направи се велика грудва.
Тесто је готово када престане да се лепи.
Кнедле се праве тако што се руком чупа комад, направи мала палачинкица и у њу убаци шљива. Малом кашикицом се у шљиву убаци мало шећера. Тестом се прстима направи кнедла. Када се заврше све кнедле скувају се. Кнедле су куване када испливају на површину.
За то време се у тигањ стави уље и када се угреје додају се презле. Мало се пропрже и почну да се убацују кнедле које су претходно оцеђене од воде. Кнедле се, на крају, уваљају у шећер.
Прочитајте још: Укусна СРЦА са ЧОКОЛАДОМ која ће свима измамити ОСМЕХ (ФОТО)
Неке домаћице уместо уља користе бутер. Друге уместо презли користе кекс. Треће додају прах шећер на крају и једу их као посластицу. Четврте уместо шљива користе мале кајсје. Како год их јели, ово јело ће увек имати култни статус.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ