Татлије су старински колач који се прави у Пироту, а својим изгледом подсећа на чувене баклаве
Сочна посна посластица којој нећете моћи да одолите.
За овај колач вам нису потребне коре, већ се само умути тесто, а као и сви оријенатални колачи прелива се слатким сирупом. Татлије се праве са пивом, а и сви остали састојци су посни, па можете да их служите и у току Васкршњег поста.
Састојци:
- 300 мл пива
- 300 мл уља
- 600 г шећера
- 4 кесице ванилин шећера
- 600 г брашна
- 200 г ораха
- 1 кесица прашка за пециво
- 400 мл воде
Рецепт за татлије колач:
У шерпу ставите две кашике шећера и када се карамелизује сипајте пиво и уље. Добро промешајте и кувајте док не течност не прокључа. Затим склоните са шпорета, па додајте просејано брашно, млевене орахе и прашак за пециво. Добро промешајте и сипајте смесу у тепсију коју сте премазали уљем. Пецитеу загрејаној рерни на 250°Ц око 30 минута. Након тога смањите температуру на 200°Ц и пеците док тесто не почне да се одваја од ивице тепсије.
Преостали шећер сипајте у шерпу, додајте ванилин шећер и сипајте воду. Кувајте док се не појави бела пена на врху, па склоните са шпорета. Исеците колач на коцке и када се охлади прелијте врелим сирупом.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ