Ако жудите за слатким, парче домаће чоколадне торте не може да шкоди.
Када је једна девојка одлучила да подели рецепт своје баке за укусну чоколадну торту, није могла да претпостави да ће се Интернет заљубити у ову верзију класичне посластице. Како је сама девојка објаснила, њена бака је торту звала "Црна поноћна чоколадна торта". Откривамо вам "тајни" рецепт за најукуснији чоколадну торту.
Рецепт за чоколадну торту
Састојци:
- 2/3 шоље тамног какао праха
- 1 шоља топле јаке куване кафе
- 1 прстохват кајен паприке (може и обична љута туцана)
- 1/2 шоље биљног уља
- 2 шоље гранулираног шећера
- 2 велика јаја
- 1 шоља млаћенице
- 1 кашичица ваниле
- 1 3/4 шоље вишенаменског брашна
- 1 кашичица соли
- 2 кашичице соде бикарбоне
- 1 кашичица прашка за пециво
Требаће вам и: маслац за подмазивање тигања, два папира за печење, исеците величину дна калупа за торте, какао за запрашивање тигања.
Прочитајте још: Чудо које се може направити од 1 јајета: ТОЧАК ТОРТА, кремаста посластица (РЕЦЕПТ)
За глазуру:
- 1 шоља тамног какаоа
- 4 ½ шоље шећера за слаткише
- 1 ½ штапића путера, омекшаног
- ½ шоље млаћенице
- 2 кашичице екстракта ваниле
Упутства
Да припремите торту:
Загрејте рерну на 220 степени. У малој посуди растворите какао прах и кајенску паприку са врућом скуваном кафом и оставите по страни.
У посуди умутите уље и шећер док се добро не сједине. Додајте јаја и умутите док не постане светла и кремаста маса, око 1-2 минута. Овај процес убацује ваздух у смешу. Остружите лопатицу и чинију и "истуците" једном ручно.
Полако додајте мешавину кафе/какаа, млаћеницу и ванилу и умутите док тесто не постане глатко. Остружите лопатицу и чинију и "истуците" једном.
У посебну посуду просејте брашно, со, соду бикарбону и прашак за пециво. Додајте суве састојке у мокре и мутите на малој брзини да се сједине. Остружите посуду и мешајте само док се сви састојци не сједине, немојте превише мешати када ставите брашно.
Намажите дно и странице два калупа за торте и ставите округли папир на дно сваког калупа. Маслацем премажите врх папира, а затим поспите целу унутрашњост пергамента и плех какао прахом, истресите вишак. Сипајте тесто равномерно и ставите у средину рерне.
Пеците 30-35 минута или док чачкалица уметнута у центар не изађе чиста. У зависности од ваше рерне, можда ћете морати да ротирате калупе за торте на пола пута. Током нашег печења, један колач је био готов за 30 минута, а други за 32 минута. Не препећи.
Хладите тепсије на решеткама десет минута, а затим их пажљиво окрените на решетку да се додатно охладе.
За припрему глазуре:
Просејте какао прах са шећером у великој посуди. У посуди микесором умешајте путер док не постане глатко. Додајте мешавину шећера и какао праха заједно са млаћеницом и ванилом и умутите док не постане глатка и кремаста маса. Додајте још млаћенице или пуномасног млека ако је глазура прегуста.
Ставите малу кашичицу глазуре на посуду за торту да спречи клизање торте и ставите једну торту на глазуру. Премажите врх торте једним слојем и оставите да се стврдне. Ставите другу торту на прву и намажите целу торту, врх и странице. Оставите да се стврдне.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ