Ево колико месо сме да стоји у фижидеру или замрзивачу
Остављање хране за каснију употребу, доноси много питања и забринутости, посебно када је реч о месу и месним производима. Свака врста меса има свој рок трајања, чак и на хладном.
Свињетина и црвено месо
Црвено месо, као и печење, могу да стоје у фрижидеру до пет дана, а могу да се замрзну на период од 4-12 месеци. Након тога, месо више није за употребу. Преостало обрађено месо ће трајати 3-4 дана у фрижидеру, и 2-6 месеци у замрзивачу.
Сланина и кобасице
Сланина која стоји у фрижидеру би требало да се поједе за недељу дана, а кобасица у року од два дана. И једно и друго се може замрзнути на месец дана, а неке кобасице могу стајати у замрзивачу и до два месеца.
Прочитајте још: Доручак у коме ћете уживати: Једноставан начин да спремите ХРСКАВУ СЛАНИНУ
Фото: Профимедиа
Млевено месо
Млевено месо, било да је у питању јунетина, свињетина или пилетина, може да стоји у фрижидеру један до два дана, а могу да се замрзнну на период од три до четири месеца.
Прочитајте још: Како да препознате покварену пилетину? Мирис није једини показатељ
Пилетина
Сирова пилетина у фрижидеру траје само дан или два (на температури од 5 Целзијевих степени или хладније), али до годину дана у замрзивачу (на температури од -18 или хладније). Кувана пилетина може да стоји у фрижидеру неколико дана, а може и да се заледи па да се поједе у размаку од два до шест месеци.
Саламе и виршле
Виршле и саламе могу у фрижидеру могу да буду две недеље неотворене и требало би након отварања да се поједу најдуже за пет дана, пише ''Реадер’с Дигест''. У замрзивачу ће трајати месец до два месеца.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ