Kaćun je višegodišnja zeljasta biljka visine od 10 do 15 cm, širine od 5 do 7 cm, sa krtolastom lukovicom
Stabljika je vrlo kratka, vrh joj se pojavljuje nad zemljom tek pri obrazovanju ploda. Listovi su sitni, uzani, linearni, sa povijenim obodom. Na naličju listova, u sredini, nalazi se istaknuta beličasta pruga.
Najpoznatija vrsta u okviru čitavog roda je Crocus sativus od koje se dobija širom sveta poznati začin šafran
Cvetovi kaćuna su prizemni, najčešće pojedinačni, nežni, obavijeni jednom ili sa više opnastih sara, koje potiču od donjih listova. Latice formiraju levkove koji otkrivaju tučak i narandžaste prašnike. Zahvaljujući intenzivno obojenim malim cvetovima, koji se vrlo smelo pojavljuju ispod tanjeg snežnog pokrivača, kaćuni su omiljene ranoprolećne lukovice, koje čak i početnici u baštovanstvu mogu vrlo uspešno da gaje u svojim vrtovima ili na balkonima. Cvetovi mogu biti žute, plave, bele, ljubičaste boje. Plodovi kaćuna se nalaze pod zemljom.
Photo:Pixabay
Pripadaju porodici Iridaceae i do sada je u okviru ovog roda opisano oko 100 vrsta koje su uglavnom rasprostranjene u oblasti Mediterana. Narodni nazivi pripadnika vrsta iz ovog roda su: kaćunak, šafran, brnduša, brnđuša.
Zahvaljujući intenzivno obojenim malim cvetovima, koji se smelo pojavljuju ispod tanjeg snežnog pokrivača, reč je o omiljenim ranoprolećnim lukovicama
Kaćune možete videti u našim šumama već polovinom februara, kao što je i ove godine slučaj, ali bez obzira što će vaša prva pomisao biti da samo u društvu visokog drveća uspevaju, možete ih sa lakoćom gajiti u saksijama na balkonima, u vrtovima, ili ih saditi direktno u zemljište u dvorištima i okućnicama. Ako se odlučite da kaćuni ukrašavaju vaše domove, neophodno je da saksiju postavite pored dobro osvetljenog prozora da bi se sprečilo da zakržlja. Možete da koristite zemlju iz bašte, zemlju za kaktuse, veoma peskovitu, i humus za geranijume, po trećinu od svake. Suv vazduh u našim enterijerima će odgovarati kaćunima, pa je preporuka da zalivanje obavljate dva do tri puta nedeljno.
Photo:Pixabay
Ukoliko želite da razmnožite kaćune, najbolje je da to uradite deljenjem lukovica. Pustite da listovi u potpunosti požute u saksiji i kada opadne prestanite sa zalivanjem i saksiju odložite na tamno i suvo mesto do početka jeseni. Tokom septembra meseca razdelite lukovice i posadite u nove saksije napunjene supstratom, vodeći računa da lukovice ne budu previše duboko postavljene.
Kaćun cveta samo jednom, ali daje mnogo novih lukovica koje možete dalje rasađivati. Da biste dobili lep i bogat bokor, preporuka je da posadite najmanje 10 lukovica u skupini, bilo sa sadnju obavljate u saksiji ili u vrtu.
PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji(FOTO)
Najpoznatija vrsta u okviru čitavog roda je Crocus sativus iz čijeg cveta se dobija širom sveta poznati začin - šafran. Pretpostavlja se da je šafran prvi put uzgojen u Grčkoj, na Kritu, gde su uzgajivači u kasnom broznanom dobu gajili biljke zbog neobično dugih stigmi (deo tučka) koji se i danas koriste u ishrani ljudi i za bojenje hrane. Aroma šafrana često podseća na metal i med sa primesom suve trave ili sena, slatkastog ukusa. U persijskoj, indijskoj, evropskoj i arapskoj kuhinji šafran je u širokoj upotrebi.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU
BONUS VIDEO: