Oglas
· · Komentari: 0

Zbog čega cveće GUBI boju? Vratite mu svežinu

Ništa nije lepše od cveća živih boja bilo da ga gajite na terasi ili u bašti, ali dešava se i da nekim biljkama cvetovi počnu da blede.

1720446956_shutterstock_1702977073.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

LJubitelji cveća se uvek zabrinu kad primete da su latice sve bleđe, veruju da je biljka obolela i da bi mogli da je izgube.

Međutim, to nije tako retka pojava i javlja se najčešće zbog prejakog sunca. Kako leto odmiče, tako i sunčevi zraci postaju sve jači i razaraju osetljive pigmente boje u samim laticama.

Ovaj proces se naziva fotodegradacija i posebno se primećuje kodhortenzija, koje su osetljive na UV zračenje.

Cvetovi, takođe, prirodno blede nakon oprašivanja, budući da je njihova svrha upravo da privuku oprašivače i tako započnu proces reprodukcije. Kad počne formiranje semena, cvetovi izblede.

Razni stresni faktori utiču na boju - promene u količini vode koju biljka dobija, kiselost tla ili prilagođavanje na novo zemljište nakon presađivanja.

Ako primetite da na nekoj biljci počinju da blede cvetovi, za početak je premestite na neko manje sunčano mesto, a zatim povedite računa o redovnom zalivanju. Ako se zemlja prebrzo osuši, dodajte joj malo organskog đubriva.

Precvetale biljke redovno orezujte, jer cvet kojem su latice izbledele je verovatno već došao do faze stvaranja semena, a ona iscrpljuje biljku.

(Lepa i srećna)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas