Oglas
· · Komentari: 0

BOSILJAK je najkorisnija biljka koju možete da posadite, a evo kako se PRAVILNO NEGUJE: Neophodno je da ispunite ova 3 uslova da bi LUDO rastao

Bosiljku je potrebno sunce, voda i malo orezivanja kako bi listovi mogli da izrastu u punom sjaju

1689604121_shutterstock_1110957017.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Malo je biljaka koje mogu da budu toliko korisne kao bosiljak - ne samo da je dekorativan u prostoru i divno miriše, već i "tera" komarce, te ima široku primenu u kulinarstvu i narodnoj medicini. Postoji puno varijanata bosiljka, ali pošto je ovo jednogodišnja biljka, odnosno traje samo jednu sezonu, možete svake godine isprobati drugu vrstu. Bosiljku je potrebno sunce, voda i malo orezivanja kako bi listovi mogli da izrastu u punom sjaju. Evo šta sve treba da znate o nezi ove aromatične biljke.

Kako posaditi bosiljak?

Sadnja bosiljka u pravo doba godine je ključna za njegov rast. Kako biljka uspeva na toplim temperaturama, u bašti je posadite nakon poslednjeg prolećneg mraza. Ako uzgajate biljku iz semena u zatvorenom prostoru, uradite to šest do osam nedelja pre nego što je prebacite u baštu. Ako bosiljak planirate da gajite u kućnim uslovima, na simsu prozora ili terasi, najbolje je svakako kupiti biljku koja je već proklijala.

Da bi bosiljak dobro rastao, potrebno mu je bar šest sati sunca dnevno, pa ga uvek treba smestiti tamo gde je najsunčanije u bašti. U zatvorenom prostoru treba da bude u blizini prostor gde je dostupno puno sunčeve svetlosti.

Kako uzgajati i brinuti o bosiljku?

Bosiljak u bašti treba saditi na pravilnom razmaku da bi imao zdrav rast, a smernica je da to bude na udaljenosti od 30 centimetara u baštenskoj gredici.

Pobrinite se da redovno zalivate svoj bosiljak, jer mu suvi uslovi nikako ne odgovaraju. U doba letnje žege, neophodno ga je zalivati svaki dan. Kada se listovi bosiljka opuste i "padnu" to znači da mu je neophodno zalivanje.

Bosiljak bi trebalo đubriti jednom mesečno i to specijalizovanim, kupovnim rastvorom od morskih algi koji će mu obezbediti sve makro i mikro nutrijente.

Kada cvetići počnu da rastu na vašoj biljci bosiljka ili dostigne više od 15 centimetara u visini, vreme je za orezivanje! "Orezujte ili berite bosiljak često kako biste sprečili cvetanje i sprečili stabiljku da ne postane drvenasta. Kada stabljike postanju drvenaste, bosiljak postaje gorak i prelazi svoj vrhunac. Kada se često orezuje, bosiljak može da daje stalnu zalihu listova. Najbolje je odrezati, a ne iščupati, sa stabiljke listove tako da na biljci ostanu samo dva do četiri lista", savet je stručnjaka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas