Na ove stavke neophodno je da obratite posebno pažnju.
Kuhinja bi trebalo da bude jedna od najčistijih prostorija u kući, posebno sada kada vlada pandemija korona virusa.
S obzirom na to da se tu sprema hrana i skoro sve elemente svakodnevno koristimo, treba obratiti pažnju na održavanje i da se, pored uobičajenog čišćenja, radi i dezinfekcija.
Mi vam predstavljamo nekoliko načina kako da prostor za pripremu hrane bude sterilan.
Pročitajte još: SRBI čuli i odmah REZERVISALI: Ovaj hotel poseduje SERTIFIKAT KOVID 19, a evo šta to ZNAČI
Evo koje smernice za čišćenje kuhinje treba da pratite i koje stvari je potrebno posebno dezinfikovati:
1. Daska za sečenje
Dasku za seckanje obavezno čistite sredstvima za suzbijanje bakterija, a najbolje rastvorom alkohola i destilovane vode. Takođe, možete koristiti izbeljivače, ali je važno da nakon čišćenja dobro oprete dasku sapunicom i toplom vodom.
Ne preskačite čišćenje kante!
2. Kanta za smeće
Kante za odlaganje smeća najbolje je čistiti sredstvima sa visokim procetom hlora i to nakon svakog izbacivanja kante. Za smeće koristite jednokratne biorazgradive kese koje ćete staviti u kantu.
Pročitajte još: Da vam sve u kući bude blistavo i čisto potreban vam je samo BEBI PUDER: EVO šta sve možete OČISTITI koristeći samo njega
3. Šporet
Kako biste očistili i dezinfikovali šporet, važno je da koristite pažljivo odabrana sredstva koja neće oštetiti ploče/ringle. Koristite sredstva sa amonijakom za skidanje masnoća sa šporetom, pa nakon toga prebrišite šporet sapunicom i toplom vodom.
4. Viseći delovi i ručke za otvaranje kuhinjskih ormarića
Prvo sve obrišite mešavinom tople vode i deterdžentom za pranje sudova, a ručke posebno dezinfikujte alkoholom. Staklene površine obrišite sredstvima za čišćenje stakla.
Sve ručke dezinfikujte alkoholom!
5. Sudopera i slavine
Sredstvo na bazi hlora je odlično za dezinfikovanje sudopere, a za dodatno čišćenje možete koristiti sodu bikarbonu i alkoholno sirće. Slavinu posebno dezinfikujte alkoholom što češće.
Pročitajte još: Iskoristite sve kapacitete MALE KUHINJE: Kako do idealnog uređenja
Sredstva na bazi hlora je odlično za sudoperu!
6. Tehnika
Često dodirivanje vrata od mikrotalasne, rerne, vrata od frižidera, zamrzivača i dugmića za temperaturu na šporetu, zahteva čestu dezinfekciju ovih površine. Dezinfikujte ove predmete sredstvima na bazi hlora. Uređaje koji su od nerđajućeg čelika najbolje ćete očistititi neabrazivnim sredstvom koje neće ostaviti ogrebotine, a kasnije ih dezinfikujte rastvorom vode i alkohola.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU