Ne jenjava interesovanje za praktičnu nastavu o nabavljanju i pripremi hrane u prirodi i to ne samo među preperima
Među laicima često kruže netačne, a ponekad i opasne informacije o osnovnim pravilima ishrane u prirodi, prečišćavanju vode, bezbednosnim procedurama, vrstama improvizovanih skloništa, paljenju i održavanju vatre i signalizaciji.
Lov na skakavce po livadi, foto: Dragan Šaponjić
Pročitajte još: SVETI GRAL među opremom za boravak u divljini
Mnogi bivši specijalci kod nas i u svetu održavaju seminare i kurseve o preživljavanju ili osnivaju kampove za zainteresovane ljude različitog uzrasta. Polaznici su uglavnom planinari, snou-borderi, mauntan bajkeri i preperi, a pre nekoliko godina u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri i - moj sin, tada osmogodišnjak, koji je krajnje ozbiljno i uspešno savladao nastavne teme.
Alternativni izvori hrane
Bobice praskavca, divlje jabuke i orasi su „vitaminska bomba“, foto: Dragan Šaponjić
Neke vrste hrane predstavljaju čvrsto ukorenjen tabu. Zato se dešavalo da tokom brojnih pustošenja na ovim prostorima, ljudi umiru od gladi, kuvaju kožu opanaka i jedu koru sa drveća, a da im čak ni na pamet ne padne da probaju žabu ili puža.
Čorba od zeleniša u kotliću, a žablji bataci na tiganju, foto: Dragan Šaponjić
U nabavljanje hrane treba poći rano, a osim jestivog bilja, divljeg voća i pečuraka valja sakupiti i puževe, uloviti skakavce, žabe i gmizavce. Najsigurnije je ubrati poznato voće – divlje kupine, borovnice, maline, jagode, šljive, dok su divlje jabuke prilično opore ali jestive, a kada si gladan...
Ekonomičan način za nabavku mesa je lov na žabe, foto: Dragan Šaponjić
Najrizičnije je sakupljati pečurke, ukoliko niste baš vrstan poznavalac tematike. Jer, sporadično pohađanje osnovnih kurseva za preživljavanje neće vam pružiti obimno znanje iz te oblasti. Ukoliko volite da šetate kroz šumu i po livadama, učlanite se u lokalno udruženje sakupljača gljiva, koji će vas mnogo čemu naučiti.
Pročitajte još: Kako da PRIKUPLJENU VODU pretvorite u PIJAĆU?
I zmije su jestive, foto: Dragan Šaponjić
Međutim, prženi skakavci, žablji bataci i pripremanje zmije nekome može biti nesavladiva prepreka. To je, između ostalog i uticaj sredine u kojoj smo odrasli, gde svesno ili nesvesno i dalje postoje snažne predrasude.
Dragan Šaponjić
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU