Oglas
· · Komentari: 0
MUNICIJA

Dalekometno streljaštvo je podstaklo razvoj karabinske meč municije u širokom spektru težine

Dok se u svetu u F Klasi koriste balistički superiorni kalibri, domaća takmičenja po izboru municije više liče na Benčrest

municija-1.jpg
Aco POLIĆ, Barnard Precision, PPU
Oglas

Zahvaljujući rigoroznim pravilima Palma discipline, dalekometnog streljaštva, i ograničavanju težine zrna kalibra .308 Win. na ona ne teža od 156 g (kasnije je dodat .223 Rem sa zrnom ne težim od 81 g), danas u ponudi imamo neka od najboljih streljačkih zrna za kalibar .30, baš u ovoj težini - 155 grama.

Puška za F Klas

U svetu, u disciplini F Klasa pod Open kategorijom dominiraju balistički superiorni, a ujedno i kalibri prihvatljivog trzaja i veka cevi, tako da se sve "vrti" oko starih dobrih 7 mm u dalekim distancama (.284 Win. i njegove poboljšane varijante, zatim 7 mm RSAUM i sl.) i 6-6,5 mm u kratkim (6 mm BR Norma i njene poboljšane varijante, kao i 6,5x47).

Domaći strelci mimo trenda u svetu

TR klasa je uticala na razvoj superteških (za kalibar) zrna za .308, u rasponu između 200-215 g. Kod nas, zbog kratkih distanci ovakvi trendovi kalibara su prisutni u tragovima i strelci su se okrenuli adekvatnijim rešenjima koja dominiraju u svetu u F Klasi Open kratkim distancama, te pomenutim manjim kalibrima, dok .308 Vinčester u TR klasi uglavnom eksploatišu sa zrnima iz domena 168-175 g (čak jedan broj strelaca koristi i 155 g).

Najzastupljeniji kalibri u takmičenjima
7x57 - za poređenje, .222 Remington, 6 mm PPC, .30 BR, 6 mm Dašer, 6 mm BR, 6,5x47, 6,5 Kredmor, .284 Vinčester, .223 Remington, .308 Vin.

Pročitajte jošOd veštine strelca i poznavanja eksterne balistike do parade oružja na kratkim daljinama

Nije retkost, kod naprednijih strelaca (koji su shvatili kako kod nas "slabo vetrovi duvaju") da vidite kalibre namenjene prvenstveno kratkim distancama u Benčrest disiplini, poput .30 BR, 6 mm PPC.

Konstrukcija metka doprinosi preciznosti

Kod benčresta akcenat je na strukturalno preciznim kalibrima, manje zapremine barutne komore, ujedno i manjeg kalibra, koji daju, odnosno lako postižu niske vrednosti standardne devijacije u početnim brzinama. To na velikim udaljenostima daje manje vertikalno rasturanje grupe.
U šort rejndž benčrestu 100/200 jardi neprikosnoveno vladaju kalibri 6 mm PPC i .30 BR, koji su sa trona skoro potpuno potisnuli nekadašnjeg "višestrukog rekordera" kratkih distanci - .222 Remington.

U srednjim i dalekim distancama benčrest takmičenja - 500-600 i 1000 jardi, skoro u potpunosti preovlađuju kalibri 6 mm, odnosno isključivo 6 mm BR čaura i njene poboljšane varijante - 6 mm Dašer, 6 mm BRX, 6 mm BRA i drugi. Najpopularniji kalibri protekle dve godine bili su 6 mm Dašer, 6 mm Kredomor, 6 mm XC, 6,5x47 i 6,5 mm Kredomor.

Omiljena trostruka dvojka

Kalibar .222 Remington nastao je "skaliranjem" starog dobrog 7x57, a ne .30-06 kako i danas piše u američkoj štampi. Jer u periodu posle Drugog svetskog rata kada je kalibar nastao, nije baš bilo popularno pomenuti relaciju sa starim nemačkim metkom.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas