Oglas
· · Komentari: 0
MENOPAUZA

Postmenopauza je opasna: Iako nema bola NE ZNAČI da ste ZDRAVI

Postoji čitav niz oboljenja reproduktivnih organa koja nemaju simptome, a mogu da mlade, ali i žene koje su prošle menopauzu

Depositphotos_42549007_s-2019.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Bez obzira što nema bola, ni vaginalnog sekreta, ne znači da ste ginekološki zdravi. .

Doktor Miroslav Nikolić, ginekolog Kliničko-bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović”, kaže da je postmenopauza posebno osetljiv period.

Pročitajte još: Napravite kućni VELNES za 50 dinara: Jednostavne kupke koje će vas preporoditi

- Žene koje su prošle klimaks često zanemare redovne kontrole, baš zbog izostanka tegoba. Međutim, oboljenja poput kancera jajnika, materice ili grlića, mogu da pređu iz početnih stadijuma, kada ne daju jasne simptome, u odmakle, kada je već otežano lečenje. Zato je moj savet da se žene ne vode uverenjima, već da se i pored izostanka simptoma konsultuju sa svojim ginekologom, i jednom godišnje urade ginekološki skrining.

Dr Miroslav Nikolić Foto: Lična arhiva

Skriveni signali

Redovne ginekološke kontrole su veoma važne, jer, kako upućuje dr Nikolić, u našoj zemlji su u porastu maligniteti. Osim toga, akutne i hronične upale jajnika često mogu da daju vrlo nespecifične simptome.

Redovne ginekološke kontrole su neophodne.

- U ovom slučaju se osim ginekološkog pregleda rade i mnogobrojne laboratorijske analize - kaže dr Nikolić. - Takođe, žene sa čestim urinarnim infekcijama bi trebalo da se jave ginekologu, jer ove upale vrlo lako mogu da se prošire i na genitalni trakt.Kod žena u postmenopauzi svako krvarenje ili pojava tačkastih tragova krvi na vešu jedan je od najalarmantnijih simptoma za kontrolu kod ginekologa. Ovo nije slučaj kada je reč o mlađim ženama.

Menopauza
Ulazak u klimaks za svaku ženu je mučan jer se bori sa naletima vrućine, promenama raspoloženja, lošim snom i nervozom.- Postoji veliki broj lekova i suplemenata koji mogu da olakšaju ove tegobe, ali je u slučaju njihove primene potrebna češća kontrola ginekologa - kaže dr Nikolić.

Od upale - infekcija

U ginekologiji česte upale koje mogu da budu bez simptoma su seksualno prenosive infekcije.

- Najčešće je reč o hlamidiji i gonoreji, a vreme od početka infekcije do pojave prvih simptoma može da traje i do tri nedelje - kaže dr Nikolić.

Pročitajte još: Leči ženske bolesti, a u menopauzi ČUDA ČINI: Ovu biljku obavezno zasadite, a evo kako je očarala doseljenike

Poslednjih decenija stručnjaci sve više upućuju i na problem policističnih jajnika, koji su kod mladih žena odgovorni za čitav niz tegoba, kao i pojavu steriliteta.

- Sindrom policističnih jajnika je oboljenje moderne žene, koji je u svakodnevnom porastu, a na to utiču način života, ishrana i nivo fizičke aktivnosti - zaključuje sagovornik.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas