Rotkvice nisu baš najpopularnije povrće, ali su jedno od najzdravijih. Rotkvice se često koriste u kulinarstvu i dodaju oštar, biber element jelima
Povrće takođe sadrži niz vitamina, minerala i nutritivnih jedinjenja koja mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje. Postoji mnogo različitih vrsta rotkvica: crna rotkvica, daikon rotkvica, ren, lubenica i okrugla rotkvica.
Vitamini i minerali uključuju:
- Folat: Takođe poznat kao vitamin B, sintetiše bela/crvena krvna zrnca u koštanoj srži i neophodan je za proces stvaranja DNK i RNK.
- Kalijum: Ovaj mineral reguliše i održava ravnotežu tečnosti u telu. Takođe podržava električnu aktivnost srca i funkciju celog nervnog sistema.
- Vitamin C: Vitamin C je uključen u mnoge važne funkcije u telu i može pomoći u stvaranju kolagena i jačanju zidova krvnih sudova.
- Vitamin B6: Vitamin rastvorljiv u vodi, takođe poznat kao piridoksin, potreban je za brojne enzimske reakcije u telu, uglavnom metabolizam.
Zdravstvene prednosti rotkvice
Nutritivni profil rotkvice je veoma raznolik i nudi širok spektar hranljivih materija koje mogu imati dubok uticaj na zdravlje. Od folata do jedinjenja sumpora, rotkvice su usmerene na mnoge različite aspekte tela i mogu pozitivno da doprinesu zdravom sistemu, iznutra i spolja.
Pročitajte još: POPRAVLJA VID I KONCENTRACIJU: Prednosti jaja sa spanaćem za doručak
Evo nekih od najboljih načina na koje rotkvice mogu koristiti vašem zdravlju:
1. Rotkvica pomaže varenje hrane
Svakodnevno konzumiranje dovoljno vlakana (25 g za ženu i 30-38 g za muškarca) može sprečiti zatvor, refluks kiseline i probavne poremećaje kao što je sindrom iritabilnog creva. Rotkvice sadrže dobru količinu vlakana od 1,9 g na 116 g povrća. Svakodnevno konzumiranje jedne porcije rotkvice obezbediće vam vlakna koja su vam potrebna za potpuno funkcionisanje digestivnog sistema.
Foto: Piksabej
Studija je pokazala da konzumiranje listova rotkvice pozitivno utiče na varenje. Rotkvice takođe mogu pomoći kod čira na želucu tako što ojačavaju sluznicu želuca i štite druga tkiva u crevima.
2. Rotkvica pomaže u borbi protiv gljivica
Candida albicans je jedna od najčešćih gljivica koje se nalaze u ljudskom telu. Takođe je jedna od najtežih za borbu. Prekomerni rast kandide može izazvati vaginalne infekcije i oralne infekcije. Rotkvica sadrži antifungalno jedinjenje, RsAFP2, koje je dokazano efikasno protiv sojeva Candida bakterija.
Pročitajte još: OPASNIJA OD HOLESTEROLA I ŠEĆERA: Doktor upozorio na OVU KISELINU, tiho razara organe, a evo kako se reguliše
3. Rotkvica pomaže kod dijabetesa
Ako imate predijabetes ili imate problema sa šećerom u krvi, konzumiranje rotkvice može pomoći u regulisanju šećera u krvi i pomoći u sprečavanju pojave dijabetesa tipa 2. Ovo povrće sadrži antidijabetička svojstva koja mogu poboljšati funkciju imunog sistema, poboljšati unos glukoze i smanjiti šećer u krvi.
Studija je pokazala da rotkvice direktno poboljšavaju insulinski odgovor i metabolizam glukoze.
4. Rotkvica poboljšava kožu
Ne samo da je rotkvica izuzetno hidratantna, već povrće sadrži i visok nivo vitamina C, vitamina za koji se zna da je veoma koristan za kožu. Vitamin C poboljšava elastičnost kože pomažući u formiranju kolagena, hranljive materije koja čini strukturu kože, kostiju i drugog vezivnog tkiva.
Pored toga, bori se protiv slobodnih radikala i pruža pojačanu UV zaštitu za kožu. Folna kiselina u rotkvicama smanjuje oksidativna oštećenja, a vitamin B6 može smanjiti stres koji sprečava izbijanje i prevremeno starenje.
Foto: Piksabej
5. Veoma hidratantno
Ostati hidriran je važno da bi vaše telo funkcionisalo optimalno. Nedostatak hidratacije može uzrokovati loš izgled kože, glavobolje, česte bolesti i želju za šećerom. Rotkvice imaju veoma visok sadržaj vode, 93,5 g na svakih 100 g! To je skoro u rangu sa krastavcem koji iznosi 95,2 g na 100 g.
Uključivanjem rotkvica u svakodnevne obroke uz ispijanje preporučene količine vode dnevno osiguraćete da dobijete potrebnu hidrataciju.
6. Rotkvica podržava zdravlje srca
Antocijanini su vrsta flavonoida sa antioksidativnim efektima koji mogu biti posebno korisni u održavanju zdravlja srca.
Pročitajte još: 5 biljaka koje važe za PRIRODNE ANTIDEPRESIVE: Podižu raspoloženje i teraju stres
Antocijanini su prisutni u rotkvicama, koji okruglim rotkvicama daju crvenu boju. Hrana bogata antocijaninima, poput rotkvice, povezana je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Ove namirnice takođe utiču na nivo holesterola, nivo triglicerida i krvni pritisak.
7. Rotkvica snižava krvni pritisak
Kalijum ima svojstva regulacije koja mogu da uravnoteže tečnosti u telu. Kalijum ima veoma pozitivan efekat na krvni pritisak i može efikasno da smanji krvni pritisak na normalan nivo kroz funkciju bubrega.
Rotkvice sadrže umereno visok nivo kalijuma i mogu pomoći u balansiranju krvnog pritiska za one sa hipertenzijom. Pored toga, rotkvice, putem sinteze kolagena, mogu ojačati zidove krvnih sudova i smanjiti rizik od ateroskleroze.
8. Rotkvica poboljšava imunološku funkciju
Vitamin C u rotkvicama može poboljšati stanje kože, ali je takođe vitalna hranljiva materija za podršku imunološkom sistemu i za rast i popravku tkiva. Vitamin C je moćan antioksidans koji može pomoći u otklanjanju bolesti kao što su grip ili obična prehlada.
BONUS VIDEO: