Nutruicionisti se slažu da je doručak najvažniji obrok u danu
Među namirnicama koje se smatraju najštetnijim za konzumaciju na prazan želudac su svi pekarski proizvodi napravljeni od kvasca. Prema rečima lekara, takva hrana iritira stomak i izaziva prekomerno stvaranje gasova. Takođe, šećer koji se nalazi u pekarskim proizvodima povećava nivo insulina u krvi.
Nutricionisti smatraju da su kafa i sendviči najgora opcija za doručak. Kažu da će negativno delovati i sokovi od citrusa i voća na prazan stomak jer iritiraju gastrointestinalni trakt. Naime, reč je o hrani koja sadrži kiselinu koja iritira sluzokožu želuca, što može dovesti do gastritisa, čireva i drugih tegoba.
Čak su i banane štetne za jelo na prazan stomak. One povećavaju opterećenje srca i narušavaju ravnotežu kalijuma i magnezijuma u organizmu, pa ih je uvek bolje jesti posle obroka.
Još jedna štetna hrana sa kojom treba započeti dan su fermentisani mlečni proizvodi. Uprkos sadržaju bakterija važnih za telo, oni ne donose nikakvu korist. Kako objašnjavaju stručnjaci, "mikroorganizmi jednostavno umiru u hlorovodoničkoj kiselini koja se preko noći nakupila u želucu",
(Klix.ba)
BONUS VIDEO