Oglas
· · Komentari: 0

7 VOĆKI KOJE IMAJU NAJVIŠE ŠEĆERA: Evo ko bi morao da bude posebno oprezan

Ne biste verovali koliko šećera se zapravo krije među ovim voćem

1718701578_shutterstock_252338818.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Voće je odličan izvor energije, hranljivih materija, vode, vitamina, vlakana i antioksidanata. Ipak, bitno je da znate koje je voće sarži najviše šećera ukoliko imate neke zdravstvene probleme, a pre svega dijabetes.

- Istina, ovde se radi o fruktozi, voćnom šećeru, ali šećer je ipak šećer. Ovo posebno treba da pročitaju osobe sa dijabetesom i ostali koji žele da smanje unos šećera - kaže од Jasna Vujičić, viši dijetetičar - nutricionista i otkriva 7 voćki koje imaju najviše šećera.

Grožđe

Najlepši je ukras trpeze, ima ih puno vrsta, od stonih, do vinskih. Bilo da je crno, belo ili roze, procentualno gledano u proseku grožđe ima oko 16% šećera. To je mnogo za nešto što vam je tako lako gurnuti u usta. Možda ćete ih jesti sporije ako ih prepolovite i zamrznete. Čekaće vas kao osvežavajuća letnja/jesenja poslastica kojoj je potrebno malo više vremena za jelo. Uzgred da znate i ovo: suve grožđice imaju čak 60% šećera, što ga čini voćem sa ubedljivo najviše šećera!

Smokva

Sto grama smokava (prosečno dve sveže voćke) sadrži 16 grama šećera. U procentima to je 16% šećera. Kod sušenih smokava, procenat šećera je veći, neverovatnih 48% šećera. Ako pokušavate da pazite na svoj šećer, možda narežite par kriški i namažite malo kozjeg sira na njih za poslasticu bogatu proteinima ili koristite nešto u sosu da dodate malo nemasnog mesa poput piletine bez kože.

Mango

Ovo egzotično voće je zdravo, ima lep, sočan ukus i veliku pljosnatu semenku. Sadrži vlakna i druge hranljive materije koje su vam potrebne. Ali ima i prirodni šećer, a neki plodovi imaju više od drugih. U procentima, prosečan mango sadrži oko 15 % šećera. Ovo voće nije najbolji izbor ako pokušavate da pazite na svoju težinu ili pratite koliko šećera pojedete. Možda možete da uživate u par kriški, a ostatak podelite sa porodicom ili sačuvajte za kasnije.

Japanska kaki jabuka

Kaki jabuka (ili persimon) je krcata fitonutrijentima, ali i šećerom. Procentualno gledano, japanska kaki jabuka sadrži 13% šećera, kao i nekih 3,6% vlakana. Baš kao i kivi, i ovo voće sazreva stajanjem na sobnoj temperaturi, omekšava i ima fin prijatan ukus. Ovo je delikatesno voće koje se lako pronalazi u našim trgovinama, a dovoljan je jedan plod ili manje.

Trešnje

Omiljeno letnje osveženje, trešnje imaju dosta šećera i to se definitivno oseća: jedna manja šolja trešanja od 100 grama sadrži 12% šećera. Ako napunite veliku činiju trešnjama, možete izgubiti pojam o tome koliko jedete. Izmerite svoju užinu unapred kako biste tačno znali koliko šećera ćete pojesti.

Kruške

Jedna kruška srednje veličine ima oko 170 grama i 17 grama šećera. Jasno je da, procentualno, kruška ima 10% šećera. Ako pokušavate da smršate, nemojte jesti celu voćku – samo iseckajte nekoliko kriški kruške u jogurt sa niskim sadržajem masti ili odozgo na salatu.

Kurir 

Bonus video: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas