· · Komentari: 0
SAVET

ZAUSTAVITE ALERGIJE: Primenite neke od SAVETA i ublažite posledica bujanja biljaka

Nailazi nam period u kome dolazi do bujanja biljaka koje prave probleme i van uobičajenih perioda alergije

priroda.jpg
Foto: Depositphotos

Esencijalna ulja

Najbolje je da koristite esencijalno ulje aukaliptusa, a potrebne su vam samo tri, četiri kapi. Sipajte ulje u difuzer i udahnite isparenje. Ponavljajte to jednom do dva puta dnevno.

Pročitajte još: ZAČINI UMESTO LEKOVA: Kućnu apoteku vam može zameniti ŠPAJZ

Eukaliptus inače ima antizapaljenska svojstva, zbog čega je efikasan u tretiranju alerija i začepljenog nosa.

Alergija na prašinu

Potrebne su vam dve kašičice meda koje ćete konzumirati dva puta dnevno. Med sadrži male količine polena, za koji se veruje da pomaže kod alergije na prašinu. Smatra se da unošenje male količine polena kroz med pomaže da vremenom postanete manje osetljivi na taj alergen.

Pročitajte još: Na Staroj planini raste biljka koju MORA da ima svaka kuća

Odvlaživač vazduha

Reč je o uređajima koji isušuju vazduh, time držeći podalje sve što privlači prašinu i alergije. Alergiju na prašinu često uzrokuju grinje i buđ, a oboje privlači vlaga, pa je zato odvlaživač vazduha dobar saveznik u borbi protiv alergije.

osveživač vazduha

Jabukovo sirće

Potrebne su vam dve kašičice jabukovog sirćeta i čaša tople vode, a po želji možete da dodate i malo meda. Ovaj napitak trebalo bi da pijete dva do tri puta dnevno. Jabukovo sirće ima antizapaljenska i antibakterijska svojstva, pa je zato odlično u ublažavanju simptoma alergije.

jabuka

Kurkuma začin

Potrebno vam je pola kašičice kurkume sa šoljom mleka, malo bibera i meda po želji. Kurkuma dodajte mleku i stavite da provri. Kada se ohladi dodajte biber i med i popijte. Trebalo bi da ovaj napitak pijete dva puta dnevno.
Ovaj "zlatni" začin je jedan od najboljih prirodnih lekova za alergiju na prašinu.

Vitamini

Ukoliko vas muči alergija na prašinu, vitamin C vam je posebno važan jer ima svojstva antioksidanta. Ishrana bogata citrusnim voćem i zelenim povrćem bez sumnje će vam pomoći da unesete više vitamina C u organizam.

Čaj od koprive

Potrebna vam je kašičica suvog lišća kopriva, šolja vode i malo meda. U ključalu vodu dodajte sušenu koprivu, ostavite da stoji pet minuta i procedite. Pustite da se ohladi, dodajte med i pijte dva do tri puta dnevno. Kopriva ima prirodna antibakterijska svojstva koja smanjuje oslobađanje histamina u telu, čime se ublažavaju i simptomi alergije.

kopriva

Zeleni čaj

Potrebna vam je kesica zelenog čaja koju ćete staviti da stoji pet do deset minuta u šolji ključale vode. Po želji možete da dodate i malo meda, ali u prohlađen čaj. Preporučuje se da pijete tri šolje zelenog čaja dnevno.

Čaj od nane

Potrebna vam je kašičica suvog lista nane, šolja tople voda i med (po želji). Procedura je uobičajena: u ključalu vodu stavite list nane, ostavite da stoji deset minuta i procedite. U ohlađeni čaj sipajte med i pijte tri puta dnevno. Nana je efikasna u tretiranju alergijske reakcije na prašinu.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.