Na listi je sigurno i neka od vaših omiljenih voćki.
Možda ćete se zapitati da li zdravstveno stanje poput dijabetesa uslovljava odabir svežeg voća sa manje šećera. Ne mora da bude tako, kažu doktori, koji klijente sa dijabetesom odvraćaju od merenja unosa voća ili jedenja samo voća sa niskim sadržajem šećera.
Pročitajte još: Oslobodite se neprijatnog zadaha i bakterija uz DOMAĆU tečnost za ISPIRANJE usta! (ČETIRI RECEPTA)
Glikemijski indeks presudan
Umesto toga, preporučuje se uparivanje voća sa proteinskom hranom svaki put kada ga jedete, što može ublažiti porast šećera u krvi. Takođe, glikemijski indeks voća ima veći uticaj na to koliko brzo vam šećer u krvi raste u odnosu na količinu šećera. Voće sa visokim sadržajem šećera (poput lubenice) može zapravo imati niži glikemijski indeks i biti pogodniji za osobu sa dijabetesom. Ali ponekad, u zavisnosti od vaših ciljeva i preferencija u hrani, možda ćete biti pažljiviji pri izboru svežeg voća sa većim sadržajem šećera.
Foto: Piksabej
Pogledajte ovde listu svežih plodova sa visokim sadržajem šećera koje smo izdvojili za vas.
1. Grožđe
Šolja grožđa (oko 100 grama) daje 16 grama šećera i 10 odsto vaše dnevne vrednosti za vitamin K.
2. Trešnje (slatka sorta)
Trešnje imaju 13 grama šećera na 100 grama. Šolja trešanja daje 17 grama šećera.
3. Mango
Mango sadrži 14 grama šećera na 100 grama, što znači da šolja sadrži 23 grama šećera. Takođe pogađa 10 procenata vaših dnevnih potreba za vlaknima, pored 67 procenata dnevnih potreba za vitaminom C i 10 procenata za vitaminima A i E.
4. Nar
Nar ima 14 grama šećera na 100 grama. Ako jedete šolju nara, dobićete 23 grama šećera, zajedno sa 25 odsto preporučene dnevne doze za vlakna i 20 odsto dnevnih potreba za vitaminom C i K.
5. Banane
Banane imaju 12 grama šećera na 100 grama. Jedna srednja banana daje 14 grama šećera, 10 procenata preporučene dnevne količine za vlakna, približno 10 procenata za kalijum, magnezijum i vitamin C.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU