Ako vodite računa o zdravlju svog kardiovaskularnog sistema, verovatno znate da je poželjno da manje jedete crvenog mesa, a više povrća.
Kada je u pitanju pakovana hrana, međutim, ne preostaje vam ništa drugo nego da pažljivo čitate šta piše na etiketi ovih proizvoda o njihovom sastavu i nutritivnoj vrednosti.
To može biti komplikovano i oduzeti vam puno vremena, zbog čega vam preporučujemo da obratite pažnju na sledeće tri stavke ako vam je zdravlje vašeg srca u prvom planu.
Pročitajte još: Ovo su razlozi zbog kojih je poželjno zaspati pre ponoći
1. Sadržaj natrijuma (Na)
Potrudite se da namirnice koje kupujete imaju najmanji mogući sadržaj natrijuma. Kardiolozi preporučuju da ne unosite više od 2.300 miligrama natrijuma dnevno. To znači da treba da počnete da manje solite hranu, a kada se nađete u prodavnici i, na primer, dvoumite se između dva paradajz sosa, uvek izaberete onaj sa manjim sadržajem natrijuma.
Manje solite hranu.
2. Udeo vlakana u ukupnim ugljenim hidratima
Što je veći udeo vlakana u ugljenim hidratima kod nekog proizvoda, to je on bolji za zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema. Uglavnom je pravilo da namirnice sa velikim sadržajem vlakana imaju manje trans masti, rafiniranog šećera, natrijuma i drugih supstanci loših za vaše srce.
Pročitajte još: BROJKE KOJE ZABRINJAVAJU: Milioni UMRLIH zbog konzumiranja CIGARETA
3. Kvalitet masti
Kada su u pitanju masti, važno je da na etiketama hrane obratite pažnju na odnos ukupnih masti i zasićenih masti. Cilj bi trebalo da vam bude da ovaj odnos bude što veći, kako biste u svoj organizam uneli dovoljno zdravih, nezasićenih masti.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU