Mirođija ne mora da se koristi samo u kulinarske, već i u zdravstvene svrhe.
Mirođija je začin iz porodice biljaka u koje spadaju lovorov list, peršun i kumin.
Poreklo vodi sa Mediterana i sadrži poprilične količine gvožđa, magnezijuma i kalcijuma, te je veoma bogata flavonoidima - snažnim antioksidantima koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva.
Može se sušiti ili koristiti u svežem obliku.
Pročitajte još: Nauka dokazala: ĐUMBIROM protiv menstrualnih bolova
Gotovo svi delovi mirođije su lekoviti - i stabljika, kao i listovi.
Aromatični listovi mirođije trebalo bi da postanu stalan začin u ishrani za one koji pate od narušenih vrednosti šećera u krvi.
Mirođija sadrži eugenol, esencijalno ulje koje reguliše nivo glukoze u krvi.
Osim toga, listovi mirođije mogu da posluže i kao veoma efektan lek za uznemiren stomak, u vidu čaja ili sitno naseckani u jogurtu.
Sveže naseckani listovi mirođije pomešani sa sokom od peršuna takođe mogu pozitivno da utiču na menstrualni ciklus i smanje obilno krvarenje.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU