Oglas
· · Komentari: 0

OBLOGE OD KUPUSA: Narodni lek koji su naše bake koristile protiv bolova u zglobovima sada dobio i naučnu potvrdu (VIDEO)

Narodni lek koji su naše bake koristile protiv bolova u zglobovima sada dobio i naučnu potvrdu

1721813866_Shutterstock_2327676559-910x576.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

"Uganuo si zglob? "Stavi list kupusa na to, odmah će da prođe" - čuo je svako sa ovih prostora makar jednom u životu. Dok danas mnogi verovartno na ovaj narodni lek odmahnuju rukom i zapućuju se ka apoteci po neki gel za ublažavanje bolova, drugi su (uz dozu sumnjičavosti) ipak slušali ovakve savete. 

List kupusa zaista pomaže kod bolova u zglobovima, tvrde doktori

"Listovi kupusa su se u nekim kulturama i pre koristili kao sredstvo za ublažavanje upalnih procesa i bolova", naveo je doktor Kunal Sud u viralnom video snimku koji je podelio na svom nalogu na TikToku. "Veruje se da ovi listovi sadrže jedinjenja sa potencijano antiinflamatornim svojstvima, koja dolaze do izražaja kada se zglob ohladi", dodao je on.

Doktor Sud nije jedini koji ističe lekovita svojstva kupusa. Jedno istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da sat vremena držanja kompresa od kupusa na povređenom zglobu ima isti učinak kao i držanje gela sa efektom hlađenja na bolnom mestu. Ne samo da se takvom kompresom ublažava osećaj da zglob "gori", već su i njegova pokretljivost i funkcionalnost bolji, prenosi NJujork Post.

 

@doctorsood

Have you tried this before? 🥬

♬ original sound - DoctorSood, M.D.

Obloge od kupusa su "zvezde" narodne medicine

Pristalice narodne medicine sa naših prostora (a i šire) se već decenijama "kunu" u čudesna svojstva kupusa, navodeći da obloge od njegovih svežih listova pomažu kod brojnih zdravstvenih stanja, uključujući i akutne glavobolje, astmu, epilepsiju, bronhitis, prehladu, razne vrste osipa, upalu bešike i bubrega, proširene vene, opekotine i upalu mišića.

Komprese se posebno preporučuju ženama koje su se nakon porođaja susrele sa mastitisom, odnosno inflamacijom grudi i mlečnih kanala. U stanju upale, listovi kupusa stavljaju se direktno na dojke i drže oko sat vremena, čime se smanjuje bol i osećaj "vatre u grudima" i podstiče proces laktacije. Naravno, ovaj vid pomoći ne bi trebalo da isključuje odlazak kod lekara.

(RT)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas