Oglas
· · Komentari: 0

KORAK KA ZDRAVOM ŽIVOTU: Jednostavni načini da se suzbije želja za slatkišima

Bez obzira koliko je naša volja čvrsta i odlučnost jaka, iznenadna želja za kuglom sladoleda, kolačem ili čokoladom jednostavno postane prejaka i popustimo. Ta potreba je toliko snažna da često neće prestati sve dok ne udovoljimo ovom nezdravom zahtevu koje nam telo šalje. Ipak, i za to ima rešenje, bar tako kažu nutricionisti, pa nas ne košta ništa da probamo

1722938339_6e0d71e9cf5ff96ec529eb64da99a57a6a43fcbc.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Rešimo da se zdravo hranimo i eliminišemo nezdrave ugljene hidrate, ali koliko god se trudili javiće se želja gde se nećemo zaustaviti na kockici čokolade ili tanjiru paste, već ćemo preterati i "nabiti" sebi osećaj krivice. Da ne bismo otišli u drugu krajnost, postoje određene mere koje možemo da preuzmemo kako ne bismo uopšte došli u ovu situaciju.

Dovoljno proteina

Proteini su ključni za balansiranje šećera u krvi i suzbijanje želje za ugljenim hidratima i šećerom uopšte. Preporuka je da jedemo nemasno meso, ribu, orahe, semenke, tofu, avokado, hladno ceđena ulja, pasulj, jogurt, jaja i puter od oraha i semenki.

Uživati u životu, a ne u ugljenim hidratima

Ugljeni hidrati i šećeri se nazivaju "hranom utehe" jer stimulišu oslobađanje endorfina i dopamina, ali pružaju samo privremenu utehu. Umesto hrane, koristiti životne radosti kao što su kupke, masaže, druženje sa prijateljima ili gledanje omiljenih filmova, savetuje nutricionista Lili Soter, a piše Dejli mejl. Takođe, treba da budemo svesni da nedostatak sna može dovesti do unosa 300-400 kalorija više sledećeg dana, jer tražimo brza rešenja u vidu šećera i skroba. Zato i tu treba povesti računa. 

Kašičica cimeta drži podalje želju za ugljenim hidratima

Cimet pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što minimizira nagle skokove insulina nakon obroka, koji mogu dovesti do gladi i daljih želja za ugljenim hidratima. Preporuka je da ga koristimo u nekom dresingu za salatu u kombinaciju sa hladno ceđenim kokosovim uljem ili da ga stavimo u čaj.

Povećati unos hroma

Hrom je potreban za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, a dokazi sugerišu da suplementacija sa hrom pikolinatom može pomoći u smanjenju želje za šećerom i ugljenim hidratima.

Grickati šaku badema dnevno, vežbati jogu

Bademi su bogati proteinima i zdravim mastima, daće energiju dok balansiraju nivo šećera u krvi. Ova grickalica je upravo ono što nam treba da sprečimo želje za ugljenim hidratima. Takođe, prekomerna količina kortizola se oslobađa kada smo pod hroničnim stresom, što zauzvrat stimuliše želje za šećerom i ugljenim hidratima. Zato ne bi bilo loše da razmislimo o jogi i svesnom disanju.

(RT)

 

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas