Kopriva se koristi više od 2.000 godina
![1711886239_2540691_kopriva-1_ff.jpg](/cache/images/e/b/e/0/e/ebe0eccfe55110b6feb78dcb0c4c8602155120f9.jpg)
Kopriva sadrži velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije. Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma.
Evo kako se pravi čaj od koprive
Preporučije se čaj od koprive koji se priprema tako što se supena kašika dobro oprane i sitno iseckane koprive prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi da odstoji par minuta. Čaj procediti i piti ga dok je mlak - i u malim gutljajima.
Osim čaja od koprive se mogu napraviti mnogobrojna ukusna jela kao što su čorbe, pite, rolati, salate i slično. Ovaj dragocen i jeftin lek sa širokim blagotvornim dejstvom, trebalo bi što češće da se nalazi na našim trpezama.
U proleće, ali i u jesen sakuplja se korenje ove biljke, a u avgustu semenje. Ako sami berete koprivu, važno je da je dobro operete. Pod mlazom hladne vode neka bude 15 minuta. Stavite rukavice da vas ne bi ožarila, trljajte je i dok ovo budete radili, žare će otpasti.
(Kurir)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU