Glogov kolac kao sigurna odbrana od vampira ili nuđenje gloginja onom ko mnogo izvoljeva dobro su poznate "metode" za rešavanje problema, ali ovaj trnovit žbun, koji obično raste na kamenitim ogoljenim podlogama ili na zapostavljenim njivama i međama, najviše pogoduje kardiovaskularnim bolesnicima
Ove bobice bogate hranljivim materijama imaju kiselkast, pikantan ukus i blagu slatkoću. Imaju boju od žute do tamno crvene.
Stotinama godina ljudi koriste bobice gloga kao biljni lek za probleme sa varenjem, srčane probleme i visok krvni pritisak. U stvari, bobice su bile ključni deo tradicionalne kineske medicine od najmanje 659. godine nove ere.
Zdravstvene prednosti bobica gloga
1. Prepun antioksidansa
Bobice gloga sadrže biljne polifenole, koji imaju antioksidativna svojstva koja su povezana sa brojnim zdravstvenim prednostima.
Pročitajte još: Pomažu u ČIŠĆENJU JETRE, SMANJUJU ŠEĆER I HOLESTEROL: Grožđice su zdravije nego što mislite i daju energiju za ceo dan
Antioksidansi pomažu u neutralizaciji nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali koji mogu da naškode vašem telu kada su prisutni u visokim nivoima.
2. Može imati antiinflamatorna svojstva
Istraživanja su otkrila da je hronična upala povezana sa mnogim bolestima, uključujući dijabetes tipa 2, astmu.
Ekstrakt bobica gloga pokazao je antiinflamatorni potencijal u studijama u epruvetama i životinjama. Ipak, potrebno je istraživanje na ljudima.
3. Može sniziti krvni pritisak
U tradicionalnoj kineskoj medicini, bobice gloga su jedna od najčešće preporučenih namirnica za lečenje visokog krvnog pritiska.
Foto: Piksabej
Neka istraživanja sugerišu da bobice gloga mogu smanjiti krvni pritisak pomažući u širenju krvnih sudova. Međutim, potrebne su dalje studije.
4. Može smanjiti nivo holesterola u krvi
Neuravnoteženi nivoi holesterola u krvi – posebno visoki trigliceridi i nizak HDL (dobri) holesterol – igraju ulogu u aterosklerozi , ili nakupljanju plaka u vašim krvnim sudovima. Ako se plak nastavi da se nakuplja, može u potpunosti blokirati krvni sud, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.
Istraživanja na životinjama i ljudima sugerišu da uzimanje ekstrakta gloga može pomoći u smanjenju nivoa holesterola i triglicerida. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima.
5. Koristi se za pomoć varenju
Bobice sadrže vlakna, za koja je dokazano da pomažu varenje smanjujući zatvor i delujući kao prebiotik. Probiotici su namirnice koje neguju i promovišu zdrave crevne bakterije, koje su od vitalnog značaja za održavanje zdravog varenja
LJudi su vekovima koristili bobice gloga kao pomoć za varenje. Može pomoći u ublažavanju opstipacije i poboljšanju proizvodnje enzima potrebnih za varenje masne i proteinske hrane.
6. Može imati svojstva protiv starenja
Jedna studija u epruvetama otkrila je da mešavina ekstrakta gloga i ginsenga može da spreči znake starenja tako što inhibira stvaranje bora i povećava vlažnost kože.
Pročitajte još: RECEPT ZA ALKALNI SOK: Odličan za dijabetes, nedostatak vitamina D i nisku gustinu kostiju
Druga istraživanja sugerišu da bobice gloga mogu pomoći u smanjenju znakova starenja kao rezultat njihovog sadržaja antioksidansa.
7. Može smanjiti anksioznost
Naučnici istražuju suplemente gloga kao potencijalni tretman za anksioznost. Međutim, trenutno nema mnogo istraživanja o njima u tu svrhu. Potrebno je više studija o efektima bobica gloga na anksioznost.
Recept za "vampirski džem"
Sa sakupljanjem cvetova započeti kada je polovina cvetova otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Listovi se beru dok su mladi. Osušiti ih u tankom sloju i odmah ostaviti u zatvorenoj posudi. Plodovi se beru crveni i zreli. Plodovi sadrže vitamin C, provitamin A, voćne kiseline (limunska), šećere, pektin i pogodni su za pripremu džemova, sirupa, likera, rakije. Za terapeutske svrhe koriste se cvet, list, plod i kora.
Sastojci: 500g gloga, 500ml vode, 1 kg šećera i sok od dva limuna.
Priprema: Plodove gloga oprati i skuvati u 300 ml vode. Skuvane bobice zgnječiti da se oslobode pulpe i koštice, dodati ostatak tople vode i procediti da se uklone koštice. Pulpu prebaciti u posudu za kuvanje dodati šećer, limunov sok i kuvati do potrebne gustine. Prema želji količina vode i šećera se može promeniti.
BONUS VIDEO: