Malo ko zna da bi kurkumu trebalo da kombinuju sa crnim biberom, i to iz više razloga
Kurkuma nosi epitet kraljice začina i to sa razlogom. Za nju je karakteristična izazito narandžasto-zlatna boja, aroma nalik biberu i oštriji ukus. Ono što ovu biljku izdvaja od ostalih jeste širok spektar antioksidanasa, ali i antivirusna, antibakterijska, antimikotička, antimutagena, antiupalna i antikancerogena svojstva.
Postaje sve zastupljenija u kulinarstvu jer sadrži i proteine, vitamine C, E i K, bakar, kalcijum, kalijum, gvožđe i cink, niacin i vlakna.
Kurkuma je biljka koja raste u Indiji i odavnina je zastupljena u u kuhinjama tog područja Azije. Lekari u Evropi, i uopšteno govoreći Zapadu, tek su nedavno otkrili blagotvorna i lekovita dejstva kurkume.
Pročitajte još: Najbolji proizvodi za DETOKS koji će vas preporoditi
Ono što je manje poznato jeste da organizam ne može u potpunosti da apsorbuje sve hranljive materije iz kurkume budući da se ona veoma brzo razlaže u crevima. Zato je potrebno kombinovati je sa crnim biberom.
Mnoga istraživanja došla su do zaključka da kombinacija ovih začuna jača imunitet i smanjuje rizik od naszanka mnogih bolesti:
1. Može umanjiti upalne procese i ublažiti bolove
Kurkumin i piperin, dva aktivna sastojka u ovim začinima, blagotvorno deluju na upale u organizmu, a mogu ublažiti i bolove. Naročito je to važno tokom prelaznih perioda, poput jeseni, kada vlada sezona gripa i prehlada.
Pročitajte još: Šta sve sadrži 100g BROKOLIJA? Zdravlje na tanjiru
2. Pomaže pri gubitku kilograma
Piperin koji se nalazi u biberu može ubrzati metabolizam i sagorevanje masnih nasloga, a pored toga pruža i osećaj sitosti. Na taj način se sprečava prejedanje i unos nepotrebnih kalorija.
3. Može ublažiti simptome depresije
Sastojci kurkume i bibera mogu povećati nivo dopamina i serotonina, koji su poznati i kao "hormoni sreće". Na taj način može umanjiti osećaj melanholije, depresije ili potištenosti.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU