Dve stotine učenika jedne škole u Engleskoj su čitavu godinu, s ciljem da lakše završe ispite, jeli banane za doručak, užinu i ručak.
Pokazalo se da je ovo dovelo do toga da učenici bolje i lakše uče jer su pažljiviji zahvaljujući kalijumu iz banana.
Banana se svrstava u omiljene namirnice jer je veoma ukusna, ali je mnogo važnije to što je podjednako i zdrava.
Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?
Ovo jedinstveno voće obiluje kalijumom, a sadrži malo soli, što je idealna razmera u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Čak je i Američka agencija za hranu i lekove potvrdila da ovi plodovi mogu biti korišćeni za proizvodnju lekova i drugih sredstava u borbi protiv moždanog udara i povišenog krvnog pritiska.
Prema istraživanju sprovedenom na ljudima koji pate od depresije, mnogi su se osećali bolje nakon jedenja banane. Razlog je sastojak triptofan, vrsta belančevine koju telo pretvara u serotonin - hormon sreće, koji opušta, poboljšava raspoloženje i čini nas srećnijima.
Velike količine gvožđa u bananama omogućavaju i stimulišu proizvodnju hemoglobina te na taj način smanjuju šanse obolevanja od anemije, ali i pomažu u izlečenju.
Pročitajte još: Vreme obroka je bitno koliko i namirnice koje jedemo
Bogate vlaknima, banane pomažu u normalnom radu creva bez upotrebe laksativa, a jedan su od najbržih načina umanjivanja mamurluka.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU