Oglas
· · Komentari: 0

Da li je kafa bez kofeina štetna? Ovo su njeni benefiti naspram rizika

Pošto je iz nje uklonjeno 97 % kofeina, kafa bez kofeina privlači mnoge ljude koji su osetljivi na ovaj sastojak, ili samo pokušavaju da konzumiraju manje kafe. Međutim, mnogi se pitaju da li kafa bez kofeina možda može biti loša za njih.

1711447059_shutterstock_1008970939.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kafa bez kofeina obezbeđuje mnoge antioksidanse koji pomažu u poboljšavanju zdravlja srca, kontrole šećera u krvi, zdravlja creva i još mnogo toga. Evo koje su još zdravstvenim prednostima i potencijalni nedostaci kafe bez kofeina.

Zdraviji mikrobiom creva

Baš kao i obična kafa, kafa bez kofeina je puna antioksidanata koji mogu podržati zdravlje vašeg creva.

- Za zdravlje creva, kafa bez kofeina može pozitivno da doprinese pospešivanju rasta korisnih crevnih bakterija zbog visokog sadržaja fenolnih jedinjenja u ishrani, bez potencijalne gastrointestinalne smetnje koje ponekad izaziva kofein - rekao je Lauren Manaker, dijetetičar iz Čarlstona.

Neka istraživanja su otkrila da kafa bez kofeina ne stimuliše toliko lučenje kiseline, što bi moglo biti bolje za ljude sa refluksom kiseline.

Pored toga, fenolna jedinjenja koja je Manaker pomenuo imaju antioksidativne i antiinflamatorne efekte na debelo crevo i mogu da podrže zajednicu dobrih bakterija.

Poboljšana funkcija jetre

Veći unos obične kafe povezan je sa zdravijim nivoima enzima jetre. Istraživači su to ranije povezivali sa sadržajem kofeina, ali neke studije su osporile tu ideju.

Velika studija otkrila je da je i redovna konzumacija kafe i kafe bez kofeina povezana sa zdravijim nivoima enzima jetre, dovodeći u pitanje ideju da je to povezano sa kofeinom. Ovi istraživači misle da su antioksidansi, poput onih neverovatnih fenolnih jedinjenja, možda odgovorni.

(Kurir)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas