Raž mnogi nazivaju "kraljica među žitaricama", a za to sigurno postoji dobar razlog.
Raž je nekada bio osnova ishrane starih Slovena. Sadrži minerale i vitamine, a veoma malo glutena i skroba. Dakle, odličan je za dijabetičare.
Pročitajte još: Teška noć? Uklonite PODOČNJAKE oblogama za umorne oči
Uvrstite raž u ishranu i ako imate visok pritisak, jer snižava nivo triglicerida i holesterola u krvi. Međutim, raž ima i neverovatnu prednost za sve koji imaju probleme sa zubima, jer sprečava paradentozu. Ova žitarica nije meka kao pšenica i mora da se žvaće, pa snabdeva gingivit krvlju što automatski sprečava paradentozu.
Dobra je i za "lenja creva", pa je nazivaju "odžačarem", pošto ih temeljno čisti. Zrno raži sadrži 70% ugljenih hidrata, 12% belančevina, a ostalo su masti, vitamini i dijetetska vlakna. Pošto 100 grama raži ima 335 kalorija važi za savršenu užinu koja daje dovoljno energije za ceo dan.
Pročitajte još: Imaju više GVOŽĐA od mesa, a jeftiniji su!
Zdrava ishrana podrazumeva obilje integralnih žitarica. S tim u vezi, ne zaboravite da povremeno u jelovnik uključite hleb od raži. Dokazano je da raž pomaže u mršavljenju, sprečava pojavu kamena u žuči, snižava holesterol, čuva zdravlje srca i pospešuje probavu i hormonalni rad.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU