· · Komentari: 0
Robotika

"Hjundai grupa" razvila egzoskelet VEX koji pojačava sposobnost radnika (Foto)

Dobijena i prestižna Red dot nagrada kao dokaz da je korejski gigant na izvanrednom putu

egzoskelet-1.jpg
Foto: Hjundai

Najnoviji robotički egzoskelet grupacije "Hjundai motor", nazvan "VEX" pobedio je u kategoriji za "Dizajn inovativnog proizvoda" u nadmetanju "Red Dot".

"VEX" je razvijen u skladu sa opredeljenjem "Hjundai grupacije" da podrži zdravlje i sigurnost industrijskih radnika. Dizajniran je da spreči povrede tokom rada.

 

Kompaktni dizajn postignut je pomoću najnovije tehnologije koja eliminiše potrebu za baterijom. VEX se nosi kao ranac, koristi policentričnu osovinu da bi obezbedio maksimalnu silu od 5,5 kgf, što je zadivljujuće postignuće s obzirom da je težak svega 2,8 kg.

VEX je namenjen pre svega radnicima u proizvodnji koji rade sa rukama iznad glave, kao na primer na donjoj strani vozila na montažnoj liniji. "Hjundai" je razvio ovaj pilot projekat u svojim američkim pogonima, dobijajući pozitivne povratne informacije od radnika, jer je smanjio umor koji se javlja u rukama i ramenima, istovremeno povećavajući produktivnost i bezbednost.

- Ova nagrada svedoči o saradnji u našoj grupaciji između Laboratorije za robotiku i Hjundai centra za dizajn -rekao je Dong Jin Hjun, šef Laboratorija za robotiku u Hjundai motor grupi.

- Našom  vizijom "Napredak za čovečanstvo" naša laboratorija pokušava da uvede inovacije u robotiku konvergencijom različitih tehnologija. Uspeh koji smo postigli nagradom za VEX, motivisaće nas da  nastavimo sa razvojem novih proizvoda koji će ljudima pružiti bolji kvalitet života. 

Pored VEX, radi se na razvoju još jednog laganog nosivog robota, CEX sa kojimradnici mogu lako da održavaju sedeći položaj bez stolice. Pored toga, "Hjundai" priprema i medicinski egzoskelet, MEX. 

Foto: Hjundai

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.