Oglas
· · Komentari: 0

Omiljeni kolač Kejt Midlton: Recept za tradicionalni britanski puding

Kejt Midlton je ljubitelj slatkiša

1730390139_b62fe315ef481d7fbb2473bdf949eeb5e88a55e1.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Kejt Midlton godinama neguje svoju vitku liniju, ali i ona uživa u poslasticama. Naime, vojvotkinja je tokom svojih javnim angažmana pokazala da je spremna da proba razne tradicionalne recepte, ali nijedna poslastica nije uspela da pobedi britanski tradicionalni desert.

Kraljevski dvor u Londonu već godinama koristi iste recepte prema tradicionalnoj recepturi. A iako je vitka i fit, Kejt Midlton je ljubitelj slatkiša, što je potvrdio i princ Vilijam tokom putovanja na "Duchy College" u Kornvalu.

Iako Kejt nije bila prisutna, princ je otkrio u kojem desertu njegova supruga posebno uživa. Naime, reč je o "sticky toffee" pudingu, a britanski šefovi imaju savršeni recept!

Recept za tradicionalni britanski puding

Potrebno je:

  •  225 g celih urmi
  • 175 ml kipuće vode
  •  1 kašičica ekstrakta vanile
  •  175 g brašna
  • prašak za pecivo
  •  1 kašičica sode bikarbone
  • 2 jaja
  •  85 g maslaca, omekšalog
  • 140 g smeđeg šećera
  • 2 kašike crne melase
  • -100 ml mleka
  • mleko po želji

Sastojci za "toffee" sos:

  • 175 g svetlog muskovado šećera
  • 50 g maslaca, naseckanog na komadiće
  • 225 ml slatkog mleka
  •  1 kašika crne melase

Priprema:

225 g urmi očistite i sitno naseckajte, stavite u činiju te prelijte sa 175 ml kipuće vode. Ostavite oko 30 minuta dok se ne ohladi i dobro natopi, pa malo izgnječite viljuškom. Umešajte 1 kašičicu ekstrakta vanile.

S malo maslaca i brašna pospite sedam kalupa za puding (može i kalup za mafine) i stavite ih na pleh za pečenje. Zagrejte rernu na 160 stepeni na opciju s ventilatorom.

Dok se urme namaču, napravite pudingiće. Pomešajte 175 g brašna s praškom za pecivo i jednom kašikom sode bikarbone i umutite 2 jaja u zasebnoj činiji.

Umutite 85 g omekšalog maslaca i 140 g demerara šećera u velikoj činiji nekoliko minuta dok ne postane blago kremasto (smesa će biti zrnasta od šećera). Dodajte jaja malo po malo i dobro miksajte između dodavanja.

Umutite 2 kašike crne melase, pa velikom metalnom kašikom nežno umešajte jednu trećinu mešavine brašna i sode bikarbone, a zatim pola 100 ml mleka, pazeći da ne premutite. Ponavljajte dok ne potrošite svo brašno i mleko.

Namočene urme umešajte u smesu za puding. Smesa bi u ovom trenutku mogla da izgleda malo zgrušano i biće poput mekanog, gustog testa.

Kašikom smesu ravnomerno rasporedite između kalupa i pecite 20-25 minuta, dok se ne digne i stegne.

U međuvremenu stavite 175 g svetlog muskovado šećera i 50 g komadića maslaca za preliv u srednju posudu s polovinom zaslađenog mleka od 225 ml. Pustite da smesa prokuva na srednje jakoj vatri i mešajte dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim umešajte 1 kašiku crne melase, malo pojačajte vatru i pustite da smesa vri 2-3 minuta dok ne dobije bogatu boju karamele, povremeno mešajući da ne zagori. Posudu sklonite sa vatre i umutite ostatak mleka.

Izvadite pudinge iz rerne. Ostavite u kalupima nekoliko minuta, a zatim ih nožićem dobro olabavite sa ivice kalupa kako bi lakše ispali napolje. Možete ih poslužiti prelivene sosom, ali biće još lepljiviji ako odstoje dan-dva preliveni sosom. Da biste to učinili, ulijte otprilike polovinu sosa u jednu ili dve posude za posluživanje u rernu.

Prevrnute pudinge stavite na sos, pa ih prelijte ostatkom sosa i pokrijte labavom folijom.

Kada ste spremni za posluživanje, zagrejte rernu na 180 stepeni s ventilatorom. Zagrejte pudinge, još uvek pokrivene, 15-20 minuta ili dok sos ne počne da pušta mehuriće. Poslužite ih same ili kremom.

(Blic Žena)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas